Hlavní obsah

Čeští lékaři poprvé voperovali pacientce nejmenší kardiostimulátor na světě

Novinky, Kristýna Léblová, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Nemocnici na Homolce se ve čtvrtek lékařům povedlo jako vůbec prvním v Evropě voperovat nejmenší kardiostimulátor na světě. Kardiologové pod vedením profesora Petra Neužila jej použili pro záchranu života třiadvacetileté pacientky. Výhodou nového kardiostimulátoru je i to, že dokáže snímat činnost srdečních síní a podle toho stimulovat srdeční komory. Díky tomu by mohl být vhodný až pro polovinu všech pacientů se srdečními problémy.

Čeští lékaři jako první v Evropě voperovali pacientce nejmenší kardiostimulátor na světěVideo: Novinky

 
Článek

Nový typ kardiostimulátoru Micra AV se i s bateriemi se nachází v kapsli o rozměrech 2,6cm x 6,7mm, elektrody nutné ke stimulaci srdce má na svém povrchu. Jedná se totiž o nový typ bezdrátového stimulátoru, který velikostně dosahuje desetiny běžného stimulátoru a pacientům se celý voperovává do pravé srdeční komory.

Vhodný pro 50% nemocných

V Nemocnici na Homolce přitom nejde o první unikát tohoto druhu. Tým profesora Neužila bezdrátový kardiostimulátor už jako první na světě implantovala v roce 2012, tehdy se jednalo o novou, revoluční metodu. Od té doby jich na Homolce voperovali už 265

Zdravotníci vyzkoušeli první masky z ČVUT. Přes drobné výhrady si je chválí

Koronavirus

Nový bezdrátový kardiostimulátor má oproti starému typu velkou výhodu.

„Stimulátor byl zatím vybaven pouze softwarem, který umožňoval takzvanou tupou stimulaci pravé komory, bez ohledu na to, jaká je elektrická aktivita srdce. Nově váleček obsahuje software, který je schopen snímat mechanickou aktivitu síní a v závislosti na síních potom dodává fyziologicky správný elektrický impuls do pravé komory,“ popsal profesor Neužil. Díky tomu je možné zajistit maximální přečerpání oběhu krve.

Dosavadní stimulátory dle něj stimulovaly pravou komoru bez ohledu na činnost síní, čímž se jejich účinnost snižovala až o čtvrtinu. Kvůli tomu byly dosavadní stimulátory vhodné jen pro pouhých pět až deset procent pacientů, většinou s fibrilací srdečních síní, kdy srdeční síně nemají žádnou mechanickou aktivitu. Nový stimulátor může být podle Neužila vhodný až pro polovinu všech pacientů.

Foto: Novinky

Operace se prováděla skrz tříslo.

První pacientka v Evropě

Mezi nimi je i první nositelka tohoto stimulátoru nejen v Česku, ale i v Evropě, třiadvacetiletá Nikola Kocová. „Srdeční problémy mám od narození, od půl roka. Od narození jsem měla už dvě operace srdce, čtyři nebo pět operací kardiostimulátoru a nyní mám možnost dostat bezdrátový, takže jsem hrozně šťastná. Doufám, že se budu moci zapojovat do více aktivit a že mi to nebude dělat problémy,“ zmínila Novinkám.

„Při druhé operaci v roce 2010 u ní došlo k přerušení elektrického převodu ze síně a komory. Od té doby je praktický stále závislá na elektrické aktivitě stimulátoru. Bez stimulátoru by prostě nemohla žít,“ vysvětlil profesor Neužil.

Dosavadní stimulátory u Nikoly nebyly schopné dosáhnout optimálního převodu elektrických impulsů mezi síněmi a komorami. Proto u ní docházelo k předčasnému „vybití“ stimulátoru, k čemuž by u nového kardiostimulátoru už nemělo docházet. Jeho životnost se má pohybovat okolo 10 let.

Vývoj byl dlouhý

Doposud se tento kardiostimulátor využíval jen v klinických studiích, první implantace proběhla letos v únoru v USA. Podle Neužila, který se s kardiology z Homolky na vývoji softwaru podílel, se mezi hlavní výzvy řadily jak životnost miniaturní baterie, tak vývoj softwaru, který nesmí být energeticky náročný.

„Musíme garantovat, například i u této pacientky, stoprocentní efektivitu, stoprocentní funkci, protože člověk je skutečně na tom závislý,“ vysvětlil.

Český software zabrání zbytečným operacím srdce

Domácí

Vývoj softwaru proto trval tři roky. „Docházelo k poměrně vysokému vyčerpání bateriového zdroje. Když si vezmete, že váleček má zhruba desetinovou velikost běžného stimulátoru, tak musíme šetřit zdroji baterie. Musíme vymyslet skutečně systém, který není energeticky náročný. To bylo úskalí vývoje softwaru.

Operace byla náročná

Přestože zavedení kardiostimulátoru nepovažuje Neužil za náročnou operaci, u Nikoly byl nervózní. Čekalo ho totiž nejedno úskalí.

„Vzniklá potřeba změnit systém z tradičního transvenózního systému na intrakardiální je také v tom, že energetické potřeby pacientky pro stimulaci jsou vysoké. Má neoptimální, velmi špatné elektrické parametry stávajících elektrod, které jsou tam zaváděny, a docházelo k velmi rychlému vyčerpání baterie. To znamená, že naším úkolem dnes je se pokusit tímto intrakardiálním stimulátorem ji nejenom zajistit fyziologickou stimulaci, ale docílit i toho, aby stimulace byla vůbec efektivní.“

Operace dopadla nakonec na výbornou a celý tým Petra Neužila včetně pacientky slaví obrovský úspěch.

„K profesorovi Neužilovi jsem se dostala od svého kardiologa doktora Poláka. Jsem za něj šťastná, stejně tak za pana doktora Neužila. Celý tým je skvělý a já se těším, že se budu moct zapojit do více aktivit než doposud,“ pochvaluje si pacientka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám