Hlavní obsah

Cesta k normálnímu životu je otevřená. Podle vládního balíčku vychází otevření restaurací na pátek

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Hlavním kritériem v Česku pro rozvolňování je průměrný počet nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V mezích úplného rozvolnění už jsou čtyři kraje, stát však ještě nemá ani přesně definovaný tento šestý, tedy nejmírnější balíček. Česko přitom splňuje už šestý den hodnoty pátého balíčku, což znamená, že by se již od tohoto pátku mohly otevřít interiéry restaurací.

Článek

Ke středě je týdenní incidence nových případů na hodnotě 37,47. Pod hodnotou 50 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, která je potřebná pro přechod do pátého balíčku, se Česko drží od pátku 21. května, tedy šestý den. Aby se mohlo rozvolňovat podle pravidel tohoto balíčku, je potřeba setrvat pod touto hodnotou týden, což uplyne zítra, tj. ve čtvrtek.

Tento systém si přitom vymyslela vláda, aby lidé konkrétně věděli, jak se bude rozvolňovat. Ale opět se tím neřídí. Další zasedání vlády je totiž naplánováno až na pondělí.

V rámci pátého balíčku by se měly otevřít například interiéry restaurací. Podle dat by se tak restaurace mohly otevřít již na konci týdne, případně od pondělí. Vláda totiž jednotlivé oblasti společenského života otevírá vždy k pondělku.

Restaurace by mohly otevřít 14. června

Domácí

Přestože restaurace by se tedy mohly otevřít již od pondělí, kabinet to podle premiéra Andreje Babiše zvažuje zřejmě až od 14. června. Balíčky jsou tedy k ničemu.

Vláda hodila přes palubu všechny své systémy

Systém balíčku tak zřejmě čeká podobný osud jako jeho předchůdce. Ministerstvo zdravotnictví připravilo za období pandemie už tři systémy. Prvním byl tzv. semafor, ten nahradil protiepidemický systém PES exministra Jana Blatného (za ANO). Ani jedním z nich se však vláda příliš neřídila a rozvolňovala či utahovala šrouby bez jasných pravidel.

Některé kraje v šestém balíčku

Pro přechod do šestého balíčku, v němž je už nyní několik krajů, je pak potřeba setrvat v tom předchozím sedm dní, což uplyne pravděpodobně ve čtvrtek.

Občané v některých krajích by tak už nyní podle dat zveřejňovaných ministerstvem zdravotnictví mohly žít normální život, téměř jako před pandemií koronaviru. Republikovým premiantem, co se týče sledované týdenní incidence případů, je Karlovarský kraj. Počet nových případů ve středu na Karlovarsku spadl na hodnotu 4,43 případu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v týdenním průměru. Jen od pondělí číslo spadlo o zhruba 10 případů.

Pod stanovenou hodnotu šestého a zároveň nejmírnějšího balíčku, která je 25/100 tisíc případů, se Karlovarsko dostalo už v sobotu.

V současnosti se pod touto hranicí pohybují už čtyři české kraje. Kromě zmíněného Karlovarského kraje jde o Královéhradecký (14,16), Pardubický (23,14) a Středočeský region (23,29). K hranici se ale už blíží také Plzeňsko a Ústecko.

Ačkoliv čísla incidence v krajích letí strmě dolů a několik jich už splňuje hodnoty balíčku 6, tak stát stále nezveřejnil, jaká opatření by mohla v jeho rámci platit. Stát se totiž v popisu balíčku omezil pouze na strohé konstatování „ochrana dýchacích cest a další opatření budou upřesněna“.

Novinky se obrátily opakovaně s dotazy týkajícími se opatření platných v posledním balíčku na ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Zatím však bez reakce.

Není ani jasné, zda a kdy se stát rozhodne ustoupit při rozvolňování od celorepublikové incidence a začne se rozvolňovat podle lokální situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám