Hlavní obsah

Do čtvrtého stupně se Česko nevrací

Novinky, Klára Beranová, Alžběta Trousilová

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebude navrhovat kabinetu přechod Česka do stupně 4, i když index PES tomu už několik dní odpovídá. Podle Blatného čísla nákaz neklesají, ale neroste riziko pro zdravotnický systém. Plánuje se během týdne započíst do statistik testování i antigenní testy, čímž se podle Blatného výrazně sníží skóre, z něj se opatření odvozují. To je nyní 64.

Článek

„Od začátku říkáme, že protiepidemický systém je zásadním, nikoliv jediným zdrojem rozhodování pro naše rozhodování. Když tak zhodnotíme všechna data a informace, tak zatím nenavrhneme přechod do stupně čtyři, a to i kdyby zítra bylo scóre nad 60. Situaci budeme dále sledovat a monitorovat,“ uvedl po jednání vlády ministr Blatný.

Doplnil, že na zvýšení indexu se ještě nemohla projevit rozvolnění opatření minulý týden.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

Počet nově evidovaných seniorů s koronavirem, a těch, co museli být hospitalizováni, totiž podle Blatného neroste, ale naopak klesá.

To znamená, že i nadále zůstanou otevřené všechny obchody, restaurace i služby, a to i přesto že v posledních dvou dnech je index rizika v rámci protiepidemického systému na hodnotě 64, což odpovídá čtvrtému - přísnějšímu stupni. V rámci něho dojde právě k uzavření restaurací, služeb i většiny obchodů.

Na druhou stranu ale vláda v pondělí rozhodla o tom, že restaurace budou muset mít od středy otevřeno jen do 20. hodiny, nově bude platit také zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

PES zahrne i antigenní testy 

Blatný také zmínil, že PES se bude v krátké době vypočítávat jinak, započítány do něj budou i antigenní testy. Z nich se nyní počítají pouze pozitivní případy, protože lidé, kteří mají pozitivní antigenní test, následně mají pozitivní i PCR test, a jsou tedy započteni do oficiálních čísel. Negativně „antigenně” testovaní se ale do těchto čísel nezapočítávají, proto číslo pozitivních testů neodpovídá všem otestovaným.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

Evropský úřad podle Blatného doporučil, aby se antigenní testy postavily na úroveň testů PCR.

„Tato metodika povede k výraznému snížení skóre,” řekl Blatný. Podle něj se to zohlední během týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám