Hlavní obsah

Česko zastavilo vývoz zbraní do Turecka

– Praha

Česká republika v pondělí pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Na svém twitterovém účtu o tom informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turecký tank na cestě do Sýrie.

Článek

„Náš export v oblasti obranného průmyslu není nijak závratný, jedná se o řádově 130 až 140 milionů korun,” před jednáním uvedl Havlíček. Podle něho zástupci vlády průběžně celé odpoledne komunikují s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), který se zúčastnil zasedání rady ministrů zahraničních věcí EU v Lucemburku.

„Ani neřešíme už to, co je už v tuto chvíli schváleno v rámci licenčního řízení. Musíme se zaměřit na to, co bude v rámci dalších licenčních řízení,” dodal Havlíček.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí zavázali, že státy EU budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na tureckou vojenskou operaci v Sýrii.

Evropské země zahajují embargo na export zbraní do Turecka, se sankcemi váhají

Turecká invaze

Petříček si na pondělní ráno předvolal tureckého velvyslance Ahmeta Necati Bigalima. Petříček apeloval na zastavení vojenské akce v Sýrii. „Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou EU je diplomatické řešení situace v Sýrii a že další konflikty nepřispívají ke stabilitě regionu. Vyzval jsem tímto Turecko k zastavení vojenské akce, apeloval jsem na diplomatické řešení,“ uvedl Petříček.

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení vojenské akce, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a dalšími evropskými zeměmi svolala Radu bezpečnosti OSN. Ta se ale na svém čtvrtečním zasedání na společném prohlášení k turecké ofenzivě neshodla.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám