Hlavní obsah

Česko zásobu kovů nepotřebuje, tvrdí Babiš. Rabování státu, komentuje rozprodávání opozice

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Stát se rozhodl zbavit všech zásob vzácných kovů ze Správy státních hmotných rezerv. Vynést by to mělo zhruba dvě miliardy korun. Podle premiéra jsou kovy za zenitem a jejich využití je naprosto minimální. Opozice záměr kritizuje s tím, že se stát chová jako insolvenční správce. Proti návrhu se ve středu postavili i poslanci hospodářského výboru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Se státními hmotnými rezervami se mnoho let vůbec nepracovalo, struktura zásob již vůbec neodpovídá požadavkům 21. století,” napsal premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám v reakci na dotaz, proč se vláda ke kroku rozhodla.

V rámci Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nebude podle premiéra vláda zasahovat do potravin, ropných produktů a mobilizačního inventáře. Využití vzácných kovů v případě nouze je podle něj v současné situaci zcela minimální.

Kovy jsou za zenitem, tvrdí Babiš

„Co je ale zcela za zenitem, jsou kovy. Ty jsou na skladě ve výši více jak dvě miliardy korun, ještě z doby studené války,” napsal premiér s tím, že je třeba se připravit na aktuálnější hrozby, například kybernetické.

O tom, že stát se k takovému kroku chystá, informoval server euro.cz. Správa podle návrhu musí v roce 2020 prodat kovy za 600 milionů, v roce 2021 pak zbytek za 1,6 miliardy. Česko tím zcela přijde o strategické zásoby této suroviny. SSHR má navíc o více než 100 milionů snížený rozpočet, a to podle informací serveru znamená, že přestane modernizovat starou a nakupovat novou techniku.

Stát jako firma v konkurzu

Kritici ale před takovým postupem důrazně varují a ve středu se proti postavil i hospodářský výbor Sněmovny. Ten vyzval vládu, aby příjmy z prodeje strategických zásob byly účelově vázány pro budoucí obnovu strategických zásob.

„Nesouhlasíme s tím, protože například ministerstvo obrany nám potvrdilo, že jsou potřeba tisíce tun kovů v případě nějakého krizového řešení v České republice," řekl po jednání předseda poslanců SPD Radim Fiala. Dodal, že předpokládaný objem kovů na prodej představuje asi 1600 kamionů.

„Vláda už zkusila všelijaké kejkle, jak si obstarat peníze, ale zacházet se státem jako s firmou v konkurzu je opravdu novinka,” reagoval poslanec ODS Martin Kupka. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek přístup vlády nazývá „rabováním a sežráním”.

Podle lídra Starostů Víta Rakušana jde pouze o to, aby vláda měla peníze na „dárečky” pro voliče. „Rozprodat vzácné kovy z hmotných státních rezerv pod cenou, aby bylo na dárečky pro voliče. Řídit stát jako insolvenční správce,” rýpl si do vlády.

Opozice dlouhodobě kritizuje například vládní slevy na jízdné pro studenty a důchodce a zvyšování sociálních výdajů. Právě na tyto výdaje podle nich nyní vláda hledá peníze třeba i prodejem existenčně důležitých zásob hmotných rezerv.

Nesouhlasí ani ČSSD

A s postojem vlády paradoxně nesouhlasí ani poslanci za ČSSD. Podle Petra Dolínka není možné se stále vymlouvat na to, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová plánuje v souvislosti s růstem platů nebo rodičovského příspěvku velké zásahy do rozpočtu.

„Je škoda, že pokynu k prodeji kovů nepředcházely koncepční kroky,” napsal krátce Novinkám.

Za nesystémový považuje postup kabinetu i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Je jednoznačným hazardováním s bezpečností státu, když vláda nejdřív rozhodne o prodeji, odhadované příjmy si rovnou započítá do rozpočtů 2020 a 2021 a až teprve po medializaci začne novou koncepci krizových plánů připravovat,” uvedl Bartoš.

Podle premiéra ale budou za utržené dvě miliardy korun nakoupeny právě nové zásoby. „Považujeme za smysluplnější zásoby kovů postupně prodávat a zdroje investovat do jiných produktů hmotných rezerv,” upřesnil. Na změně skladu zásob pracuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám