Hlavní obsah

Česko přestane bránit v návratu cizincům s dlouhodobým pobytem

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od začátku července se do České republiky nesmí vracet občané států, které české ministerstvo zdravotnictví považuje za oblasti s extrémním rizikem nákazy koronavirem. Tento zákaz platí i pro cizince, kteří v Česku mají povolení o dlouhodobém pobytu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ani přes opakované dotazy Novinek nevysvětlil, co ho k tomuto kroku přimělo. Ve čtvrtek ale na Twitteru slíbil, že opatření upraví.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupil 1. července 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Článek

„Umožníme také návrat cizinců s dlouhodobým pobytem v ČR ze zemí s extrémním rizikem nákazy. S ohledem na šíření mutací v jednotlivých zemích je tento seznam proměnlivý. Nechceme však bránit dlouhodobě žijícím cizincům a jejich rodinám v návratu do ČR,” napsal na Twitteru Vojtěch.

Jak o víkendu upozornily Novinky, opatření ministerstva z 29. června není pro jednotlivé kategorie zemí konzistentní.

Foto: Twitter Adama Vojtěcha

Ministr zdravotnictví slíbil úpravu

V případě zemí s nižším než extrémním rizikem mají u zákazu vstupu na území Česka vedle občanů ČR výjimku také občané těchto zemí s povolením k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu.

U zemí s extrémním rizikem se tato výjimka najednou mění a platí pouze pro lidi s trvalým pobytem.

Dlouhodobý pobyt má vždy nějaký účel – například podnikání, zaměstnání nebo studium. Takže ministerstvo teď těmto lidem fakticky brání naplnění účelu pobytu.
Jakub Backa, advokát

Novinky se ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zeptaly, zda je zákaz vstupu na území Česka pro lidi s dlouhodobým pobytem záměrem či omylem. A jaký vidí rozdíl mezi lidmi s trvalým a dlouhodobým pobytem. Ministr na opakované dotazy nereagoval.

Drakonické, míní právník

Proti opatření se na sociálních sítích zvedla vlna nevole, několik tisíc lidí podepsalo petice vyzývající českou vládu, aby pravidla upravila.

Opatření navíc vešlo v platnost hned 1. července, což většině cizincům nedalo možnost se přizpůsobit. Jak upozornil server pro Rusy žijící v Česku Vinegret.cz, ve čtvrtek tak v Praze přistály lety z Moskvy a Petrohradu s lidmi, kteří nové podmínky nesplňovali.

Přísné Česko blokuje návrat cizincům s dlouhodobým pobytem

Domácí

Podle advokáta Jakuba Backy z kanceláře Lechovský & Backa je opatření drakonické.

„Dlouhodobý pobyt má vždy nějaký účel, například podnikání, zaměstnání nebo studium. Takže ministerstvo teď těmto lidem fakticky brání naplnění účelu pobytu,“ řekl Novinkám Backa, který řadu cizinců žijících v Česku zastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám