Hlavní obsah

Česko pošle Iráku tisíce samopalů na boj proti IS

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Česká republika pošle Iráku samopaly a náboje na boj proti Islámskému státu. Jordánsku daruje náboje pro útočné pušky a kulomety. V pondělí o tom rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Irácký generál Fádil Barvárí u města Ramádí osvobozeného od IS

Článek

Irák by měl od ČR celkem dostat 6500 samopalů a přes sedm miliónů nábojů. „Jde o naši podporu irácké armády a Kurdů v boji proti tzv. Islámskému státu,“ napsal na svém twitterovém účtu Sobotka.

Jordánsko získá přes 3,8 miliónu nábojů pro útočné pušky a tři milióny nábojů pro kulomety. „Loni jsem v Jordánsku slíbil pomoc v boji s ISIL. Závazek plníme,“ uvedl premiér.

„Munice je v našich skladech a je deklarovaná jako nepotřebná. Jordánsko vnímáme jako stabilizační prvek v tom rozbouřeném regionu, určitě si zaslouží pomoc,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Dar má pomoci uprchlíkům

Darování vojenského materiálu má přispět k rozvoji Iráku a zlepšení situace uprchlíků v postižených oblastech. Boj proti IS je podle Sobotky důležitou součástí řešení migrační krize, která trápí Evropu.

„Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější zastavení válečných konfliktů v Sýrii a Libyi, které rozpoutávají právě bojovníci ISIL,” sdělil Novinkám Sobotka.

Anketa

Souhlasíte s posíláním českého vojenského materiálu do Iráku?
Ano
28,6 %
Ne
71,4 %
Celkem hlasovalo 1500 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám