Hlavní obsah

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika poslala vlakem na Ukrajinu několik desítek tanků T-72 a bojových vozidel, které mají pomoci zemi při obraně před ruskými útoky. Jedná se o dar české armády, na kterém se dohodli spojenci v rámci Severoatlantické aliance. Informoval o tom v úterý server Echo24.

Foto: twitter: OSINTdefender

Česká republika poslala tanky na Ukrajinu

Článek

„Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T-72. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat,“ uvedl na Twitteru lidovecký poslanec Ondřej Benešík.

„Tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje,“ doplnil.

Server Echo24 uvedl, že jde o starší typy nemodernizovaných tanků T-72, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy. Armáda jich měla ve skladech přibližně 90 kusů.

Polsko kupuje od USA 250 tanků, první dostane ještě letos

Zahraniční

Černochová: Nesmíme vrahům nic usnadnit 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) k tomu obecně uvedla, že Česko posílá ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. „A budeme v tom pokračovat,” napsala na sociální síť.

Konkrétní být nechtěla. „Nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat,” doplnila s odkazem na písmeno, které se objevuje na části ruské invazní techniky.

Ukrajina čelí od konce února útokům ze strany Ruska. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (ONCHR) v pondělí potvrdil zabití 1417 civilistů včetně 121 dětí během ruské invaze na Ukrajinu.

Zraněno bylo dalších 2038 lidí, včetně 171 dětí. Za hlavní příčinu smrti a zranění lidí ONCHR označila dělostřelecké a raketové ostřelování a letecké bombardování.

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Válka na Ukrajině

V posledních dnech svět obletěly otřesné fotografie z osvobozeného ukrajinského města Buča s mrtvými těly civilistů v ulicích a v hromadných hrobech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám