Hlavní obsah

Česko posílá ukrajinským neziskovkám desítky milionů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda poslala v uplynulých dvou letech ukrajinským nestátním organizacím a nadacím 35 milionů korun. Peníze mají pomáhat obnově země a podporovat její demokratickou transformaci.

Foto: Profimedia.cz

Starší žena prochází nedaleko kontrolního stanoviště na ukrajinském Donbase

Článek

Peníze, které poskytlo ministerstvo zahraničních věcí (MZV), byly určeny mj. na boj s korupcí, na podporu kvalitních médií či na ochranu lidských práv ve východních regionech nekontrolovaných ukrajinskou vládou, či na Krymu. Skoro 16 milionů rozdělila v rámci veřejných grantových výzev česká ambasáda v Kyjevě na 19 projektů místních nevládních organizací.

„Podpora těchto projektů přinesla nejen konkrétní výstupy, ale rovněž přispěla ke značnému zviditelnění ČR jak v přijímající zemi, tak mezi ostatními dárci,“ uvádí zpráva ministerstva, kterou dostanou ministři na stůl. Česko se tak podle MZV zařadilo mezi demokratické země, které se také podílejí na obnově Ukrajiny, jako jsou např. Německo, USA, Kanada či Japonsko.

Pomoc školství

Víc než milionem korun Česko podpořilo např. projekt zaměřený na právní podporu a obhajobu ukrajinských občanů na Donbase. Téměř 1,5 milionu pak dostal projekt nazvaný Spravedlivý internet. Na mapu porušování lidských práv na Krymu poslalo Česko bezmála půl milionu korun. Centrum pro ekonomické strategie získalo na projekt nazvaný Kritické myšlení proti populismu 1,3 milionu.

Dalších téměř 19 milionů korun poskytla Ukrajině Česká rozvojová agentura. Směřovaly především do reformy veřejného vzdělávání včetně obnovy středoškolských a vysokoškolských zařízení. Především těch, která v důsledku vojenského konfliktu musela opustit oblast, která není momentálně pod kontrolou ukrajinské vlády.

Za polovinu poskytnuté částky byly rekonstruovány získané budovy a vybaveny studentské koleje. Podpory se dočkala Donbaská národní akademie civilního inženýrství a architektury z Kramatorsku a Národní univerzita Tarase Ševčenka ve Starobilsku. Ze zbývajících prostředků byla podpořena Lvovská státní univerzita ukrajinského ministerstva vnitra.

„Svou pomocí zaměřenou na podporu dislokovaných ukrajinských institucí a ochranu lidských práv osob zasažených anexí Krymu a konfliktem na východě Ukrajiny ČR stvrdila svou zahraničně-politickou pozici v otázce zachování suverenity a teritoriální celistvosti Ukrajiny,“ stojí ve zprávě ministerstva zahraničních věcí. Podle ní při tom ČR „významně zúročila své zkušenosti z vlastního transformačního období“.

Pomoc Česka Ukrajině, která začala již v roce 2014, tím nekončí. Loni v červnu vláda schválila pokračování podpory rozvojových a transformačních aktivit v této zemi. V usnesení kabinet počítá s 20 miliony korun letos i v dalších dvou letech.

Anketa

Je správné, že ČR posílá na pomoc na Ukrajinu miliony?
Ano, za všech okolností
15,2 %
Ano, neměla by je ale posílat neziskovkám
12,1 %
Ne
72,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám