Hlavní obsah

Manželka Zelenského získala luxusní byt od ukrajinského oligarchy za půlku

Kyjev

Manželka nově zvoleného prezidenta Ukrajiny Olena Zelenská koupila luxusní byt od oligarchy za polovinu tržní ceny. Podle agentury Reuters to vyplývá z oficiálního výpisu vlastnictví nemovitosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželka Zelenského koupila luxusní byt na Krymu za poloviční cenuVideo: Reuters

 
Článek

Komik a televizní hvězda Volodymyr Zelenskyj zvítězil 21. dubna v prezidentských volbách. Během kampaně se prezentoval jako někdo, kdo stojí vně zámožné elity, která převládá v současné ukrajinské politice.

Neobvykle výhodná koupě apartmánu v luxusním přímořském komplexu na poloostrově Krym za 164 000 dolarů (asi 3,8 milionů korun) se manželce nadcházejícího prezidenta podařila v roce 2013, tedy rok před ruskou anexí.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou po vyhlášení předběžných výsledků.

Prodávajícím byl oligarcha Oleksandr Burjak, který momentálně čelí podezření, že tuneloval jím spoluvlastněnou banku Brokbizněsbank. Podle informací ústřední volební komise se Burjak rovněž podílel na Zelenského prezidentské volební kampani.

Podle Reuters není jasné, proč byla nemovitost prodána za pouhou polovinu tržní hodnoty.

Tiskové oddělení nově zvoleného ukrajinského prezidenta informace o koupi bytu za nižší cenu odmítlo: „Nemovitost byla koupena za tržní cenu. Na Ukrajině byly zaplaceny veškeré daně a poplatky. Kvůli nezákonné anexi Krymu Ruskem rodina Zelenských nemovitost nikdy neužívala." Do zakoupeného bytu se rodina podle prohlášení hodlá vrátit až po navrácení poloostrova k ukrajinskému území.

Reklama

Výběr článků

Načítám