Hlavní obsah

Česko má novou vládu, vicepremiéry jsou Fischer a Pecina

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu dopoledne na Pražském hradě úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Nový premiér napřed po jednom představil prezidentovi navrhované členy své vlády. Každý z ministrů pak jednotlivě předstoupil a složil slib.

BEZ KOMENTÁŘE: Jmenování nové vlády ČRVideo: Novinky

 
Článek

Zeman poděkoval Rusnokovi za to, že se zhostil funkce premiéra, i jmenovaným ministrům. „Vím, že mnozí z vás opustili lépe placená zaměstnání, aby pracovali pro naši zem,“ prohlásil

Zdůraznil také, že v české politice je málo odvahy. Na adresu ministrů uvedl, že se jedná o odborníky v daných oblastech, a tudíž se nemusejí dlouze seznamovat s problematikou jednotlivých resortů a mohou hned začít pracovat.

„Nenechte se otrávit mediální kritikou závistivých hlupáků,“ doporučil také Zeman ministrům.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman (vpravo) jmenoval ministrem financí Jana Fischera (vlevo).

Němcová odešla ze sálu

Jako hlavní úkol vlády vyzdvihnul nutnost zabránit politickým tlakům při probíhajících vyšetřováních. Zdůraznil, že je třeba respektovat nezávislost policie a státních zástupců. Vláda má být zárukou, že se aféry nebudou zametat pod koberec.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Členové nové úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka (uprostřed) přicházejí do Trůnního sálu Pražského hradu.

Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová opustila po Zemanově proslovu sál a nezúčastnila se slavnostního přípitku. [celá zpráva]

Na Hrad autobusem

Ministři se napřed kolem desáté hodiny sešli v Kramářově vile. Zhruba po dvaceti minutách nastoupili do autobusu, který je během pár minut dopravil na Pražský hrad.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová vláda u hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v LánechVideo: Radek Plavecký, Právo

Po jmenování se členové kabinetu zúčastnili pietního aktu u hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. Odpoledne poprvé zasedne vláda v novém složení.

Jiří Rusnok zkompletoval vládu v pondělí, kdy informoval, že se ministrem financí stane expremiér a nedávný prezidentský kandidát Jan Fischer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám