Hlavní obsah

Němcová odešla před přípitkem, s toxickou vládou se nechtěla poplácávat po ramenou

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Miroslava Němcová (ODS), kterou koaliční strany prosazují jako novou premiérku, se sice z titulu funkce předsedkyně Sněmovny zúčastnila jmenování úřednické vlády na Pražském hradě, na protest ale předčasně opustila sál. Podle ní není správné, aby se „poplácávala po ramenou“ s ministry vlády, která obešla Sněmovnu a jíž nehodlá vyslovit důvěru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Článek

"Jako prezident republiky ani premiér bych nikdy nepřipustila existenci vlády, která je tak toxická, jejíž ministr a místopředseda přes noc zázračně zbohatne o několik miliónů korun. Vládu odmítám jako celek, protože obešla Poslaneckou sněmovnu a staví se jí navzdory," řekla Němcová České televizi (ČT).

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM oznámila ještě před jmenováním Jiřího Rusnoka premiérem, že disponuje většinou 101 hlasů ve Sněmovně. Přesto prezident Miloš Zeman pověřil Rusnoka jmenováním vlády.

BEZ KOMENTÁŘE: Jmenování nové vlády ČRVideo: Novinky

Němcová se sice ve středu zúčastnila z pozice šéfky dolní komory slavnostního aktu, po složení slibu jednotlivými ministry a po Zemanově projevu ale opustila sál a nezúčastnila se slavnostního přípitku.

Svou funkci splnila

V ČT to následně komentovala tak, že na ceremoniál dorazila jako zástupkyně Sněmovny zejména proto, aby zúčastněným připomněla, že svou legitimitu odvíjejí právě od dolní komory parlamentu. Němcové vadí, že Zeman nerespektuje většinu ve Sněmovně, která prosazovala jmenování vlády na půdorysu současné koalice v čele právě s Němcovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 10. července 2013 novou vládu pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka.

Dodala, že by nebylo správné, aby v sálu zůstala a poplácávala se se Zemanem a se členy úřednické vlády po ramenou. „Splnila jsem svou roli předsedkyně Poslanecké sněmovny,“ uvedla.

Vládu Jiřího Rusnoka prý odmítá jako celek. Vadí jí jmenování Jana Fischera, který během krátké doby po oznámení, že se stane členem vlády, sehnal sponzory pro splacení jeho několikamiliónového dluhu za prezidentskou kampaň. Připomněla, že vláda Petra Nečase padla kvůli kauze, při které policie stíhá několik lidí za to, že trojice exposlanců měla položit své mandáty za posty ve státních podnicích, a podivila se, že Fischerův případ nikoho nezajímá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám