Hlavní obsah

Kandidáti Rusnokovy vlády

Aktualizováno

Designovaný předseda vlády Jiří Rusnok vybral ministry do své vlády. Posledním potvrzeným jménem je Jan Fischer, který by se měl stát vicepremiérem a ministrem financí. Rusnokova vláda má mít 15 členů, z toho jednu ženu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok.

Článek

ministr financí a místopředseda vlády: Jan Fischer (62)

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer

Fischer má s úřednickou vládou zkušenost, překlenovací nestranický kabinet vedl jako premiér od května 2009 do července 2010. Jeho vláda dokončila předsednictví EU završila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Před tím působil v čele ČSÚ, poté zastával funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

V letošních prvních přímých prezidentských volbách Fischer nečekaně propadl, ačkoliv původně patřil k favoritům.

Více zde

ministr vnitra: Martin Pecina (44)

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Ministrem vnitra byl již ve vládě Jana Fischera, předtím vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (září 2005 až červen 2009).

Více zde

ministryně spravedlnosti: Marie Benešová (65)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně (leden 1999 až září 2005) a stínová ministryně spravedlnosti za sociální demokracii (2006 až 2010) je od letošního května odbornou mluvčí ČSSD pro boj s korupcí. Do letošního března byla také místopředsedkyní strany.

Více zde

ministr zemědělství: Miroslav Toman (53)

Foto: ČTK

Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory ČR (od roku 2007), člen dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Od srpna 2002 do října 2006 byl náměstkem, později prvním náměstkem ministra zemědělství. Jeho otec byl komunistickým ministrem zemědělství v 80. letech.

Více zde

ministr kultury: Jiří Balvín (59)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou, kde jednal s premiérem Jiřím Rusnokem.

Jiří Balvín je znám především jako někdejší generální ředitel České televize. Poslanecká sněmovna ho do funkce prozatímního ředitele ČT zvolila v únoru 2001, 31. října 2001 byl Radou ČT zvolen generálním ředitelem. Měl stabilizovat situaci v televizi, což se mu ale podle Rady ČT nepodařilo. Kritizován byl za personální politiku, podle rady neplnil svůj projekt řízení televize. Rada ČT ho odvolala v listopadu 2002.

Více zde

ministr práce a sociálních věcí: František Koníček (60)

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

František Koníček

Koníček v minulosti působil jako náměstek ministra práce a sociálních věcí. Od června 2005 do začátku roku 2006 byl poslancem za ČSSD. Za sociální demokracii byl opakovaně zvolen v komunálních volbách do zastupitelstva obce Jinočany. V letech 2006 až 2007 vedl Lesy ČR.

Více zde

ministr zahraničních věcí: Jan Kohout (52)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Bývalý ministr zahraničí a místopředseda vlády Jana Fischera (od května 2009 do července 2010), od listopadu 2010 člen dozorčí rady ČEZ. Předtím působil 20 let v diplomacii, zastupoval ČR mimo jiné při OSN a OBSE, byl velvyslancem ČR při Evropské unii.

Více zde

ministr zdravotnictví: Martin Holcát (59)

Foto: Michaela Říhová

Martin Holcát

Martin Holcát je renomovaný lékař, který se staral například o exprezidenta Václava Havla. Několik let také šéfoval Všeobecné fakultní nemocnici. Holcát má na kontě řadu vědeckých publikací a aktivně vystupuje také na odborných přednáškách.

Více zde

ministr školství: Dalibor Štys (50)

Foto: David Veis, ČTK

Vědec Dalibor Štys

Přírodovědec Dalibor Štys od loňska vede na ministerstvu školství odbor výzkumu a vývoje. Předtím pracoval pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, kde založil Ústav fyzikální biologie v Nových Hradech.

ministr pro místní rozvoj: František Lukl

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Starosta Kyjova František Lukl

Lukl je místopředsedou Svazu města a obcí ČR a starostou Kyjova. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, není členem žádné politické strany, do obecního zastupitelstva kandidoval za sdružení nezávislých kandidátů Sedmadvacítka nezávislých.

ministr průmyslu: Jiří Cienciala

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě Jiří Cienciala

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jiří Cienciala byl řadu let ředitelem Třineckých železáren, nyní se věnuje akademické dráze. Je rektorem vysoké školy podnikání.

ministr dopravy: Zdeněk Žák

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Zdeněk Žák

Žák v minulosti pracoval jako generální inspektor Českých drah a byl rovněž poradcem tehdejšího premiéra Miloše Zemana. V rámci ČD působil i na dalších postech.

ministr obrany: Vlastimil Picek (56)

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek

Od letošního března ministr obrany, předtím první náměstek ministra. Kariérní voják prošel řadou funkcí, byl mj. náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky Václava Klause (2003 až 2007) a od března 2007 do června 2012 náčelníkem generálního štábu.

ministr životního prostředí: Tomáš Podivínský (43)

Od loňského října náměstek ministra životního prostředí, předtím byl náměstkem Státního fondu životního prostředí, kdy měl na starosti program Zelená úsporám. Bývalý kariérní diplomat byl generálním konzulem v Drážďanech, předtím působil na ambasádě ve Vídni.

Více zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám