Hlavní obsah

Česko má dostat tanky Leopard 2A4 a pak si koupit modernější verzi

– Praha

Česká republika by měla dostat německé tanky Leopard 2A4 a dokoupit si nejmodernější Leopardy 2A7. Novinkám to řekl Andrej Čírtek, konzultant společnosti KMW, jež tyto tanky vyrábí. Z jeho vyjádření plyne, že dar starší verze 2A4 je spojen s nákupem nejmodernější verze 2A7.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský tank Leopard 2 na cvičení. Finsko má Leopardy 2A4 a 2A6.

Článek

„Česká republika by měla dostat darem zhruba 20 Leopardů L2A4, které má ve výzbroji Rakousko či Polsko, a k tomu si koupit zhruba 40 dalších tanků v nejmodernější verzi L2A7, které nakoupilo Maďarsko či Dánsko a které již používá bundeswehr,“ sdělil Čírtek Novinkám.

Materiály kanadské vojenské univerzity Canadian Forces College odhadují cenu jednoho moderního tanku Leopard 2A7+ na  8,8 až 10 milionů dolarů (zhruba 206 až 235 milionů korun).

Čírtek také upřesnil, jak se tanky budou dodávat: „Nejprve přijde dodávka deseti až dvaceti kusů 2A4 jako dar. Ty budou moci okamžitě sloužit k výcviku.“

ANALÝZA: Tanky z Německa ano, ale jen moderní

Domácí

„Podle mého názoru budou provozuschopné,“ sdělil Čírtek. „Modernizovat by se neměly,“ dodal.

Nejmodernější model mají vyrobit české firmy

Pak – v zatím neupřesněné době – by měla následovat dodávka asi čtyřiceti tanků Leopard 2A7, což je nejmodernější varianta leopardu. „Budou sloužit k operačnímu nasazení. Vyrobí je český průmysl ve spolupráci s německým výrobcem, firmou KMW. Velká část hodnoty zakázky zůstane v české ekonomice,“ uvedl Čírtek.

Čírtek potvrdil, že dodávky obou verzí jsou provázané: „Je tam forma podmíněnosti.“

To znamená, že se nebude provádět výběrové řízení na nákup tanků pro českou armádu.

Další detaily Čírtek neposkytl s tím, že je potřeba obrátit se na ministerstvo obrany, protože „návrh projektu Leopard má jít ve středu na vládu“.

Ministerstvo obrany odmítlo pořízení Leopardů 2 komentovat. „S Německem jednáme o posílení naší obranyschopnosti a součástí debat jsou i tanky typu Leopard 2. Nicméně do doby, než budou jednání ukončena, nelze poskytnout žádné podrobnosti,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeistrová.

Otázky zůstávají

Není tedy jasné, zda byla zpracována studie na celkové náklady na životní cyklus obou verzí Leopardu 2. Není ani jasné, zda armáda zvažovala pořízení jiného typu tanku už vzhledem k jeho hmotnosti, protože dopravní infrastruktura v ČR není plně připravena na přesun obrněnců o váze přes 64 tun.

Armáda se také nevyjádřila, jestli je do výroby nějak zapojena skupina Czechoslovak Group (CSG). Poradce společnosti KMW Andrej Čírtek je totiž současně mluvčím CSG.

Nabídka zbraní z Německa budí rozpaky. Jde i o velmi starou techniku

Domácí

Jasné není ani to, proč armáda urychleně pořizuje tanky, když dosud byla prioritou nová bojová vozidla pěchoty. Čírtek tvrdí, že „v současnosti AČR nasaditelné tankové vojsko vůbec nemá. Tanky T72 M4 totiž procházejí opravami v podniku VOP CZ“.

Dohoda s Německem nápadně připomíná obdobnou smlouvu, kterou s Berlínem uzavřela Budapešť. Maďarsko si pořizuje tanky Leopard 2A7+, a než dorazí první, dostalo v červenci 2020 první z dvanácti tanků Leopard 2A4, aby se mohli maďarští tankisté na leopardy přecvičit. Tanky Leopard 2A4 převzalo u výrobce. Zřejmě by tomu tak bylo i v případě ČR, protože bundeswehr podle informací Novinek už žádné nemá.

Rozruch kolem leopardů

Kolem otázky pořízení tanků Leopard se v posledních týdnech vedly bouřlivé diskuse. Objevily se spekulace, že by česká armáda mohla výměnou za své tanky dodané na Ukrajinu dostat zastaralé tanky Leopard 1A5, které by se měly u nás modernizovat. Údajně v tomto smyslu probíhal i lobbing. Tanky Leopard 1 jsou přitom slabší než modernizované tanky T-72M4CZ. K těmto spekulacím přispěla sama ministryně obrany Jana Černochová, která na otázku České televize, zda půjde o verzi 1 nebo 2, uvedla, že „něco mezi tím“.

Když to znepokojilo odborníky, začalo ministerstvo uvádět, že má zájem o Leopardy 2A4 a 2A7.

Armáda chce leopardy za 15 až 20 miliard

Domácí

Ani pořízení starších Leopardů 2A4 vyrobených v letech 1987 až 1988 by nebylo bez problémů. Dobývání syrského Al-Bábu ukázalo na některé jejich slabiny, když jich několik zlikvidovali bojovníci Islámského státu ruskými protitankovými střelami Kornet. Polsko je chce modernizovat na verzi PL2, tato modernizace 142 tanků však vázne a podle severu European Security & Defense by měla přijít na 743 milionů eur. Otázkou je, zda ji ještě Polsko vůbec uskuteční, když se rozhodlo pořídit si americké tanky Abrams.

V případě jejich použití pro výcvik by však modernizace nebyla nutná.

Reklama

Výběr článků

Načítám