Hlavní obsah

Sobotka požádal německé úřady o pomoc s českou ropou

– Praha

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má Česko v německých zásobnících společnosti Viktoriagruppe. Sobotka to řekl novinářům po jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem. Podle velvyslance čeští a němečtí odborníci zahájí konzultace o tom, jakým způsobem ropu Česku vrátit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu za několik set miliónů korun. S firmou však bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí neuznal, že nafta je českého státu. [celá zpráva]

"Požádal jsem ho o součinnost při tom, kdy Česká republika uplatňuje své vlastnické právo ke státním hmotným rezervám," uvedl Sobotka po schůzce s německým velvyslancem. Zároveň požádal německou stranu, aby postupovala na základě společné smlouvy z roku 2004. "Tato mezistátní smlouva dává České republice právo, aby kdykoliv si mohla své hmotné rezervy z území Německa odvézt," poznamenal.

"Dohodli jsme se, že co možná nejdříve zahájíme formální konzultace, při nichž budou odborníci z Česka a Německa jednat o tom, jak bude možné navrátit české rezervy. Jsem si jistý, že tyto rozhovory povedeme stejně otevřeně, ve vzájemné důvěře a ve snaze dosáhnout výsledku, jako je to obvyklé v těsných a přátelských vztazích mezi našimi zeměmi," sdělil k jednání s premiérem německý velvyslanec.

Vlastnictví by nemělo být zpochybněno

České vlastnictví ropy by podle Sobotky nemělo být v žádném případě zpochybněno. "Já myslím, že to je absurdní, absurdní zpochybnění," uvedl na adresu výroku předběžného insolvenčního správce firmy Viktoriagruppe. Sobotka také zkritizoval rozhodnutí předchozích vlád umístit velkou část státních hmotných rezerv mimo území Česka.

Sobotka o problému jednal s německým velvyslancem, náměstkem ministra zahraničních věcí Rudolfem Jindrákem a předsedou Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavlem Švagrem. Právě této státní organizaci zásoby ropných produktů uskladněných v Německu patří. Stát má zásoby nafty zhruba na 95 dnů, v Německu by měly nyní být zásoby asi na dva dny.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe na území Česka.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnou v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky miliónů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení SSHR ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Předběžný správce argumentoval při svém lednovém rozhodnutí například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům. Na začátku tohoto týdne oznámil mluvčí SSHR Jakub Linka, že okresní soud v německém městě Weilheim in Oberbayern zahájil s firmou insolvenční řízení. Dodal, že všichni věřitelé mají do 16. března čas přihlásit své pohledávky. Tento krok učiní i SSHR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám