Hlavní obsah

Česká ambasáda v Moskvě je paralyzovaná. Fungují jen konzulové, zbytek letí domů

Vyhoštění dvaceti pracovníků české ambasády v Moskvě je pro naše tamní zastoupení velká rána a velvyslanectví to paralyzuje. Kromě zástupce velvyslance se musí do Česka vrátit i celý politický a hospodářský úsek, oznámil v pondělí vicepremiér a ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček: Ambasáda v Moskvě je paralyzovaná Video: Novinky

 
Článek

„Jediné, co funguje, je konzulární úsek, skončil politický úsek, hospodářský úsek, řešíme i praktické věci fungování té ambasády. Je to pro ambasádu jako takovou velká rána,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci Hamáček, který dočasně vede kromě ministerstva vnitra i resort zahraničních věcí.

Hamáček chce trvalé zeštíhlení ruské ambasády v Praze

Domácí

Moskva vyhostila 16 diplomatů a čtyři další pracovníky českého velvyslanectví v reakci na vypovězení 18 ruských diplomatů z Prahy kvůli podílu Ruska na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

„Reakce je silnější, než jsme očekávali. Museli jsme ji očekávat, současně ale Česko nic neprovedlo. My jsme se stali obětí jejich operací,“ podotkl Hamáček.

Den na sbalení

Všichni vyhoštění Češi se z Ruska vrátí v noci na úterý vládním speciálem, který pro ně Česko pošle. Na opuštění země dostali pouze 24 hodin, čeká je tedy náročný den. „Během dne se museli sbalit. Řešíme například složitosti jako přepravu jejich domácích mazlíčků,“ přiblížil Hamáček.

Záběry Ria Novosti před českou ambasádou v Rusku.

Ruští diplomaté by měli opustit Česko během pondělí. Na rozdíl od Čechů ale dostali dvojnásobek času na balení, tedy 48 hodin.

Absurdní, Češi asi chtějí zavřít ambasádu v Moskvě, reagují Rusové

Evropa

Po odchodu vyhoštěných českých diplomatů tedy fakticky zůstane na ambasádě v Moskvě pouze pět diplomatů. Někteří opoziční politici volají po zeštíhlení ruské ambasády v Praze, která je dlouhodobě naddimenzovaná a čítá asi 120 pracovníků. Hamáček v této souvislosti trvalé zeštíhlení připustil. „Postup může být i tímto směrem.“

Foto: Profimedia.cz

Budova českého velvyslanectví v Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám