Hlavní obsah

Hamáček chce trvalé zeštíhlení ruské ambasády v Praze

– Praha

Dočasný šéf české diplomacie a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na pondělním mimořádném tiskovém brífinku oznámil, že reakce Moskvy na vyhoštění ruských diplomatů z Prahy je silnější, než Česko očekávalo. Hamáček bude jednat s premiérem Andrejem Babišem, zda je na místě další krok z české strany. Zmínil mimo jiné trvalé zeštíhlení ruského velvyslanectví v Praze.

Brífink ministra zahraničí Jana Hamáčka: Další české kroky by měly následovatVideo: Novinky

 
Článek

Hamáček řekl, že ruská odpověď na vyhoštění 18 diplomatů z ruské ambasády v Praze byla o úroveň tvrdší. Mezi 20 pracovníky české ambasády v Moskvě, které Rusko vyhostilo, je například i zástupce velvyslance.

„Reakce byla velmi silná, byla v podstatě o stupeň výš, protože nejvýše postaveným vyhoštěným byl zástupce velvyslance. My jsme ale nic neprovedli. To, že nám ho vyhostili, je věc, na kterou by měla České republika reagovat,” uvedl Hamáček s tím, že s Babišem bude diskutovat o dalších krocích.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Na dotaz, zda mezi českými opatřeními může být i trvalé omezení personálního stavu ruské ambasády v ČR, Hamáček odpověděl: „Postup může být i tímto směrem.”

Rusko má pak v ČR mnohem více diplomatů než Česko v Rusku. V Praze konkrétně působí 120 zaměstnanců, z nichž přes 40 jsou diplomaté. Spolu s obsazením generálních konzulátů v Brně a Karlových Varech je to navíc asi 140 lidí. V Rusku přitom působí na českých zastoupeních asi 60 zaměstnanců.

Rusko se bude bránit, očekává Hamáček

Hamáček bude s Babišem řešit i to, jak věc srozumitelně vysvětlit českým občanům. Premiér v neděli uvedl, že by mohla být zveřejněna zpráva tajných služeb. Podle Hamáčka se musí najít nějaká střední cesta.

„Ruská strana by neměla vědět vše, co víme o té operaci. Dá se očekávat, že se Rusko bude bránit, a nemůžu vyloučit, že se objeví dokumenty, které se pokusí vyvrátit tu českou verzi. Probíhá tu policejní vyšetřování,” dodal Hamáček.

Nebýt západem řízené BIS, Praha a Moskva jsou přátelé, tvrdí Rossijskaja gazeta

Evropa

Nyní se připravuje vládní speciál, který by měl vyhoštěné české diplomaty přepravit do Česka. Během pondělka by Českou republiku měli opustit i ruští diplomaté. Hamáček doufá, že se vše obejde bez nějakých incidentů. „Věřím, že to proběhne důstojně. My žádné obstrukce nechystáme,” podotknul.

Havlíček: Rosatom je ze hry. Na Dukovany si nesáhne ani jako subdodavatel

Domácí

Hamáček s Babišem už v sobotu oznámili, že existuje důvodné podezření, že se do výbuchu zapojili důstojníci ruské vojenské zpravodajské služby GRU.

Kvůli útoku také oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), že ruská firma Rosatom nebude zapojena do tendru na výstavbu nového bloku elektrárny Dukovany.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé.

V souvislosti s výbuchem pak česká policie hledá dva muže s ruskými pasy. Poté, co policie zveřejnila jejich fotografie, se ukázalo, že jsou to ti stejní muži, které ve Velké Británii podezírají z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v roce 2018.

Anketa

Měla by česká vláda učinit kroky k trvalému personálnímu omezení ruského velvyslanectví v Praze?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
Celkem hlasovalo 15826 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám