Hlavní obsah

Češi z Číny dorazili do vlasti. Část jejich spolucestujících měla příznaky nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část lidí z letadla, v němž cestovali Češi evakuovaní z Číny, vykazovala známky nákazy koronavirem. Uvedla to v neděli francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Češi do vlasti přicestovali krátce po nedělní půlnoci, následně je čeká karanténa. Podle českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Češi žádné příznaky nákazy nemají.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd evakuovaných Čechů z Číny na BulovkuVideo: Novinky

 
Článek

Čechy z izolovaného čínského města Wu-chan odvezl francouzský speciál. V něm cestovali spolu se zhruba 250 lidmi ze 30 zemí. Francouzský stroj odstartoval z Číny v noci na neděli, v odpoledních hodinách přistál ve Francii, odkud pak zamířil do Bruselu.

Francouzská ministryně uvedla, že asi 20 Francouzů lidí z letadla čeká na výsledky testu, který má ukázat, zda nejsou infikováni novým koronavirem. Příznaky nemoci mělo celkem 36 lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Češi, kteří dorazili z Číny, vystupují ze sanitky v nemocnici na Bulovce

Pusťte dceru do nemocnice, křičela zoufalá matka na čínské policisty

Zahraniční

Nákaza se projevuje podobně jako chřipka. Nemoc zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest, doprovázejí ji neustupující horečky, bolesti kloubů a svalů a kašel.

Foto: Daneil Cole, ČTK/AP

Letoun s Evropany evakuovanými z čínského Wu-chanu na letišti v Istres na jihu Francie

Pět Čechů, kteří projevili zájem o evakuaci z Číny kvůli šíření koronaviru, převzal v Bruselu spolu se dvěma Slováky český armádní speciál Jak-40. Stroj odstartoval z belgické metropole kolem 23. hodiny, v Praze přistál kolem půl jedné v noci.

Němci evakuovali z Číny i dva lidi s koronavirem

Zahraniční

Po návratu čekala české pasažéry cesta do pražské Nemocnice Na Bulovce a dvoutýdenní karanténa. Slováky převezla sanitka do nemocnice v Banské Bystrici.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha lidé evakuovaní z Wu-Chanu nemají v současné době žádné příznaky. Testováni na koronavirus budou dnes přes den.

Česko by mohlo Číně pomoci finančně

Domácí

Česko podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) eviduje 100 občanů, kteří by se také chtěli vrátit z Číny. Od úterý bude pro případný let zarezervovaný vládní Airbus.

Reklama

Výběr článků

Načítám