Hlavní obsah

Češi jezdí do Polska pro cukroví, vejce i ryby

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho rodin žijících u polských hranic vyrazilo o stříbrném víkendu na předvánoční nákupy do Polska. Jejich cílem byly nejen polské supermarkety, ale samozřejmě také trhy. Letos Češi nakupují nejen oblečení, ryby, maso či vánoční ozdoby, ale také vejce, máslo a vánoční cukroví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvod je jednoduchý, v Polsku to prostě pořídí mnohem levněji a kvalitněji, navíc jsou v nabídce i jiné druhy zboží než u nás. Na trhy do polských Chalupek vyrazily v sobotu stovky rodin z Moravskoslezského kraje. Například i rodina Strakošova z Ostravy.

„Koupila jsem pět krabic vánočního cukroví pro celou rodinu. Kilo a půl vyjde na 200 korun. Letos jsem prostě nepekla, máslo u nás bylo předražené, teď se zase šílí z vajíček. Takže jsem si taky tady na trhu koupila. Jedno vejce vychází na 2,60 korun,“ ukazovala Právu sedmdesátiletá Eva Strakošová, která si na tržnici koupila i nový zimní kabát za 1500 korun.

Na tržnici pak lidé ve velkém nakupovali i polské pečivo, uzeniny, naložené ryby, ořechy, semena, bylinky či máslo. Jeho cena se zde pohybovala kolem 35 korun, bylo i dražší za 40 korun.

Vyplatí se tady nakoupit i hovězí maso, klobásky a uzené ryby

„Vyplatí se tady nakoupit i hovězí maso, klobásky a uzené ryby. Mají tu i hodně krůtího, telecího a jehněčího masa. Ušetříme pár stovek,“ vysvětloval zase Petr Borák z Opavy. Dodal, že pro děti kupují i klasické polské bonbóny Krówki.

„Máme rádi i jejich tradiční uzený sýr z ovčího mléka – oštěpek, kupujeme tu i celožitný chleba.“ V supermarketu v Ratiboři si Češi zase nemohli vynachválit nabídku čerstvých ryb.

„To je prostě úžasné, jen se podívejte. To u nás nenajdete. Těch druhů ryb a mořských plodů a vše čerstvé, a dokonce už stažené a vyfiletované. Kupujeme kapří filety a candáta. Vyzkoušíme lososové klobásky a uzeného úhoře,“ svěřila se zase Dana Kašpárková z Kravařska. Dodala, že její syn si na Štědrý den zase koupil celého lososa.

„Vyjde tady v akci kilo za 280 korun. A ta jeho chuť je naprosto úžasná,“ líčila pětapadesátiletá žena s tím, že ji překvapilo, kolik druhů zeleniny a ovoce zde je.

Reklama

Výběr článků

Načítám