Hlavní obsah

Češi by měli mít možnost jít bojovat na Ukrajinu, navrhují politici. Hrad mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někteří Češi chtějí jet bojovat na Ukrajinu, jenže zákon jim to neumožňuje. Část politiků proto prosazuje změnu, konkrétně novelu nyní chystá senátor Václav Láska. Novinky se obrátily kvůli tomu i na mluvčího Hradu. Ten se k tomu zatím nevyjádřil.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Příslušnice ukrajinské armády

Článek

„Neuvěřitelné. Opravdu mě kontaktují lidé, co chtějí jet bojovat a bránit Ukrajinu. Je to neuvěřitelná statečnost! Bleskově s týmem připravíme novelu zákona, která jim zajistí úplnou beztrestnost,“ napsal na Facebook senátor Láska.

Česko totiž službu v cizích ozbrojených silách zakazuje v trestním zákoníku se sazbou až pěti let.

„Novelu zákona nabídneme vládě a poslancům. Pokud by ho náhodou nikdo nechtěl (nevěřím, že se tak stane), tak ho předložím v Senátu,“ doplnil Láska.

Hrad nereaguje

Novinky se v sobotu obrátily na mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka s tím, zda by nešlo spustit zastavení trestního stíhání těm, kteří půjdou bránit Ukrajinu. Ovčáček na dotaz zatím nezareagoval.

Češi chtějí bojovat za Ukrajinu. Měli by mít možnost, zní od některých politiků

Válka na Ukrajině

Že Češi chtějí jet bojovat, řekl dříve i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Dostáváme hodně žádostí, že lidé tam chtějí jet, ale my to nemůžeme nijakým způsobem koordinovat, je to jejich rozhodnutí, protože víme, že to české zákony nedovolují,“ uvedl v ČT.

„Kdyby se někdo rozhodl tam jet, tak to určitě nebude s naší pomocí, protože my české zákony neporušujeme,“ doplnil ukrajinský velvyslanec.

Na podporu Ukrajiny demonstrují nyní lidé v Praze, zaplnili celé Václavské náměstí. Vláda v neděli také schválila 400 milionů korun na vojenský materiál pro Ukrajinu. Česko současně uzavřelo vzdušný prostor pro ruské aerolinky. Zablokovalo i dezinformační weby, jako je například Aeronet.

Lidé budou proti Rusku bojovat, ochota je velká, řekl Novinkám ukrajinský novinář

Evropa

Anketa

Měli by Češi mít možnost jít bojovat za Ukrajinu?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám