Hlavní obsah

Certifikáty v Tečce zmodraly

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Certifikáty o proběhlém očkování proti covidu nebo testování se v mobilní aplikaci Tečka zbarvily do modra. Ulehčit by to mělo cesty do některých evropských zemí, kde platí jiná pravidla pro uznávání platnosti certifikátů a dosavadní zbarvení mohlo kontrolory mást.

Foto: Novinky

Certifikáty v aplikaci Tečka už se nezobrazují podle platnosti zeleně a červeně, ale pouze modře.

Článek

Při otevření aplikace Tečka se lidem stále zobrazují zelené či červené fajfky, podle platnosti certifikátu či provedeného testu na covid. Při rozkliknutí detailu certifikátu, aby se zobrazil QR kód, je ale nově ohraničení modré.

To mi Tečka nebere. Jak si stáhnout nový certifikát

Software

„Je to proto, že různé země mají různé přístupy k tomu, jak validují test, prodělanou nemoc nebo očkování. Reagovali jsme na zpětnou vazbu uživatelů. Když cestovali někam, kde platí první vakcinace, a ukázali tam svou červenou, i když měli druhou vakcinaci, působilo to celníkům komplikace,” vysvětlil změnu pro server iDnes, jenž na novinku upozornil, Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT a šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která za Tečkou stojí.

„U nás to byla červená, ale pro vycestování do jiné země to mohl být platný certifikát,” doplnil Dzurilla s tím, že celníky v některých zemích mohla červená barva mást, což cestovatelům činilo potíže.

Nejednotná praxe

V Česku se člověk považuje za bezinfekčního po 14 dnech od druhé dávky vakcíny, do té doby mu při nejrůznějších akcích není očkování uznáváno a musí se případně prokazovat potvrzeními o prodělání nemoci z posledních 180 dní nebo negativním testem. Evropské země ale v této praxi nejsou jednotné, někde stačí pouze první dávka.

Stačí změnit datum a certifikát v mobilu zezelená. Oprava se nechystá

Software

Aktualizací Tečky by se zároveň měl vyřešit problém možného falšování certifikátů. Jak v minulosti Novinky informovaly, pro dřívější zezelenání certifikátů stačilo v mobilu přenastavit systémové datum, čímž došlo k ošálení aplikace, a tedy zfalšování dokumentů, které se tvářily jako platné, přestože ještě oficiálně nebyly.

Dzurilla ale odmítl, že by NAKIT ke změně přistoupil z tohoto důvodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám