Hlavní obsah

To mi Tečka nebere. Jak si stáhnout nový certifikát

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Již zhruba čtrnáct dní se mohou lidé prokazovat svými evropskými očkovacími certifikáty v mobilní aplikaci Tečka. S určitými problémy se ale potýkají lidé, kteří se nechali naočkovat mezi prvními, tedy na začátku letošního roku. Jejich certifikáty aplikace nenačte. Podle tvůrců Tečky to ale není neřešitelný problém. Nový certifikát si mohou naočkování stáhnout a nahrát do aplikace sami z ocko.uzis.cz.

Foto: Novinky

QR certifikát očkování

Článek

Většině lidí, kteří podstoupili očkování v nedávné době, se po stažení aplikace Tečka a přihlášení se do ní pomocí osobních údajů zobrazí certifikát sám. Podle časového odstupu od druhé dávky svítí zeleně (je platný) nebo červeně (neplatný).

To ovšem neplatí u naočkovaných, kteří vakcinaci podstoupili mezi prvními, tedy na začátku roku. Typicky může jít o zdravotníky či seniory, které vláda zařadila mezi prioritní skupiny a pustila je k očkování jako první.

Aplikace Tečka mnoha lidem zčervenala, po druhé dávce zase zezelená

Software

Tito lidé tehdy dostali očkovací certifikáty, které o několik měsíců později nahradily jednotné evropské certifkáty s QR kódem, jenž je určený ke kontrole platnosti. Starší certifikáty aplikace neumí načíst a vyhodnocuje je jako nevalidní.

Podle Lukáše Trnky, mluvčího Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která za aplikací stojí, ale nemusí tito lidé zoufat. Mohou si jej sami opatřit na ocko.uzis.cz.

Platný certifikát si stáhnete sami

„Do Tečky se pak dá tento certifikát dostat dvěma způsoby. První možností je si certifikát zobrazit na monitoru a pak si jej do Tečky vyfotit. Nebo se rovnou v aplikaci přihlásit na ocko.uzis.cz a odtud se mi stáhne nový certifikát přímo do aplikace,” vysvětlil možnosti Trnka.

Na oficiálním webu se ještě uvádí třetí možnost, a to vyfocení kódu z papírového certifikátu. Ta však pro staré certifikáty neplatí, protože potřebné kódy na nich nejsou.

Pokud lidé, kteří mají starší certifikát, neplánují cestovat do zahraničí, mohou se jimi v tuzemsku prokazovat.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové je však preferovanou variantou a v zájmu všech mít evropský certifikát, u něhož lze snadněji ověřit pravost.

Prázdninové ráje se chystají na deltu. A zpřísňují podmínky

Zahraniční

Absence evropského certifikátu také může být výraznou překážkou při případných cestách do zahraničí, kdy v EU funguje jednotná podoba certifikátů a národní dokumenty nemusí být uznány.

Prvně naočkované mohou pak potkat nepříjemnosti v turisticky oblíbené dovolenkové destinaci Čechů v Chorvatsku. Země se totiž z málo zřejmých důvodů rozhodla, že nebude uznávat očkování starší více než 210 dní.

„Vnímáme to jako problém a jisté omezení pro tu skupinu prvně očkovaných; jsou to menší počty lidí, kteří vakcínu dostali někdy v lednu. Proto také s chorvatskou stranou vyjednáváme o prolongaci. Přislíbili nám vstřícnost,” řekla k tomu mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová s tím, že tolerance 210 dní je ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi bezprecedentně nízká.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám