Hlavní obsah

Čert vem Babiše, volali demonstranti proti EET na Václavském náměstí

Právo, Štěpán Kučera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Za pět minut 12!“ – to bylo motto demonstrace proti EET, svolané v sobotu na 11:55 na Václavské náměstí. Několik set odpůrců elektronické evidence tržeb zaplnilo horní část náměstí pod sochou svatého Václava, vybaveno transparenty s nápisy jako „Sbohem, svobodné podnikání“, „EET je jako StB“ nebo vzkazem „Ježíškovi: Čert vem Babiše“, a opakovaně skandovali heslo „Babiš ven“.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Asociace podnikatelů a manažerů uspořádala v centru Prahy demonstraci proti zavedení elektronické evidence tržeb.

Článek

„Nejsem politik, ani táborový řečník, ale podnikám čtvrt století,“ uvedl svůj projev Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou, jedné z pořadatelských organizací.

Foto: Štěpán Kučera, Právo

Demonstrace proti EET

„Odpuzuje mě pokrytectví spojené se zdůvodňováním zákona o EET. Pokud by někdo skutečně chtěl napravit hospodářské prostředí v naší zemi, musel by začít odlivem nezdaněného kapitálu do zahraničí,” pokračoval Opatrný.

Přišli i politici

Na shromáždění, k jehož organizátorům patří ještě Asociace podnikatelů a manažerů a hnutí Radostné Česko bez EET, vystoupili také politici parlamentních i neparlamentních stran – místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, poslanec za TOP 09 Martin Plíšek, místopředseda Svobodných Ondřej Pecák a předseda Strany soukromníků Petr Bajer.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstranti v centru Prahy

Často emotivní projevy pak pronesli zástupci živnostníků – Daniel Pitek, který se rozhodl zavřít svoji hospodu na Milešovce, klatovský řezník Pavel Havlíček či Hana Hájová s Hanou Kortusovou, majitelky děčínské restaurace Paroloď.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Demonstrovat přišla i řada vietnamských obchodníků – z pódia je česky i vietnamsky pozdravil jejich zástupce, který se představil jako Lukáš. „Mám malou technologickou firmu, moji rodiče mají hospodu v malém městě,“ řekl. „Poctivě platíme daně, protože si vážíme toho, že můžeme žít ve svobodné České republice.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám