Hlavní obsah

Celé vedení poslanců ČSSD složilo funkce

PRAHA

Krize, která vypukla v ČSSD po nezvolení prezidentského kandidáta vládní koalice Jana Sokola, má první oběti. Na své funkce v úterý rezignovalo kompletní vedení poslaneckého klubu ČSSD v čele s jeho předsedou Milanem Urbanem.

Foto: Martin Seidl
Článek

"Je velmi obtížné řídit takový poslanecký klub, kde někteří jednotlivci dlouhodobě a trvale dělají něco jiného, než říkají," vysvětlil Urban novinářům to, proč se rozhodl funkci předsedy poslanců ČSSD opustit.

Své funkce bude vedení klubu vykonávat do 11. března, kdy bude sněmovna hlasovat o důvěře vládě. Vedení poslaneckého klubu ČSSD je sedmičlenné. Kromě předsedy Urbana ho tvoří šest místopředsedů.

Rozhodnutí Urbana odstoupit z funkce předsedy klubu se čekalo. Urban tento svůj záměr oznámil už v pátek, kdy bylo při parlamentní volbě hlavy státu jasné, že Sokol nemá podporu všech vládních poslanců. Sami sociální demokraté přiznávali, že Sokola nevolilo až deset jejich členů. Hlasy mu ale pravděpodobně nedali ani někteří lidovci a unionisté.

"Nebylo nač čekat"

Urban dnes novinářům řekl, že někteří sociální demokraté soudí, že by své rozhodnutí rezignovat na funkci šéfa klubu měl přehodnotit, nebo že by měl nechat v klubu hlasovat o tom, zda má důvěru jeho členů. Urban dal ale jasně najevo, že teď své rozhodnutí odstoupit měnit nehodlá. "V žádném případě nechci prohlubovat krizi v sociální demokracii. Chci přispět k tomu, aby toto byla příležitost, jak postupovat dál a jinak," poznamenal ke své demisi. Nemyslí si ale, že by rezignace vedení klubu mohla předznamenat pád stranického vedení.

Urban nemá informace o tom, že by někdo z poslanců ČSSD chtěl při hlasování o důvěře vládě hlasovat proti kabinetu. Připomněl, že hlasování bude veřejné. Mělo by se uskutečnit přesně za týden.

Reklama

Související články

Špidla sice oslabil, ale zatím zůstává

Zvolení Václava Klause do čela státu velice oslabilo pozice jeho politického rivala premiéra Vladimíra Špidly. Dokonce se ozvaly hlasy, že Klausovo vítězství...

ČSSD potřebuje léčbu

Co znamená zvolení Václava Klause pro vítěznou stranu minulých sněmovních voleb? Jak dlouho potrvá stav, kdy ČSSD je hlavní vládní stranou? Je správný výrok...

Výběr článků

Načítám