Hlavní obsah

Čechy k bydlení lákají města i venkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdybyste si mohli bez omezení vybrat město nebo obec, kde byste chtěli trvale bydlet? Tuto otazku položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění více než tisícovce respondentů a výsledek je téměř vyrovnaný. Životu ve městě by dala přednost mírná většina - 43 procenta respondentů, zatímco venkov by upřednostilo 41 procent dotázaných.

Foto: Táňa Pikartová

Trutnovské náměstí je ideálním výchozím místem pro pěší i cyklistické výlety.

Článek

Velkoměsto s více než 100 000 obyvateli je přitažlivé pro 15 procent populace, menší město s méně než 20 000 lidmi je bližší 12 procentům. Největší zájem je podle CVVM o střední města s 20 000 až 100 000 obyvateli - jako svůj domov by je volilo nebo volí 16 procent dotázaných.

Z průzkumu vyplývá, že nejvíce lidí, 21 procent, by dalo přednost obcím v blízkosti středního či menšího města. Vedle velkoměsta by rádo žilo 11 procent obyvatel, sídlo vzdálené od jakéhokoli města je ideálním pro pět procent respondentů. Nejmenší zájem je mezi Čechy o život na samotě, který přitahuje pouhá čtyři procenta.

Podle CVVM jen 37 procent Pražanů je spokojeno s životem ve městě s více než 100 000 obyvateli. Velkoměsta podle sociologů obecně přitahují především mladé lidi do 29 let a občany, kteří jsou životní úroveň považují za dobrou.

Anketa

Otázka CVVM: Kdybyste si mohl volně bez jakýchkoliv omezení vybrat město nebo obec, kde byste chtěl trvale bydlet?
Ve velkoměstě s více než 100 tisíci obyvateli
22,5 %
Ve středním městě s 20 až 100 tisíci obyvateli
12,5 %
V menším městě s méně než 20 tisíci obyvateli
17,5 %
V obci v blízkosti velkoměsta
20 %
V obci v blízkosti středního nebo menšího města
2,5 %
V obci vzdálené od jakéhokoliv města
5 %
Na samotě
15 %
Jiná možnost
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám