Hlavní obsah

Část zelených si přeje dočasnou vládu ČSSD

Právo, Zdeněk Nevělík
PRAHA

Část členů republikové rady Strany zelených (SZ) by podpořila případnou menšinovou vládu ČSSD, která by dovedla zemi k předčasným volbám. Nevadilo by jim, kdyby se soc. dem. kabinet opíral o hlasy komunistů. To je v rozporu s dosavadním stanoviskem předsednictva strany.

Článek

Návrh na spolupráci s menšinovou vládou ČSSD předložil předminulý týden republikové radě její místopředseda Martin Mach a třetina ho podpořila. Ze 42 přítomných členů bylo 14 pro, 22 proti a 6 se zdrželo. Za návrhem stojí obava části SZ z toho, že se ČSSD a ODS dohodnou na změně volebního systému.

"Bylo by nešťastné, kdyby se nejsilnější strany spojily a my ztratili vliv na vývoj dalších událostí," řekl Právu Mach. Upozorňuje však, že návrh nepředpokládá přímou spolupráci s KSČM. "V žádném případě nechceme umožnit účast komunistů na moci," dodal. Tvrzení o vzniku opozičního proudu uvnitř strany odmítá. "Chtěli jsme především otevřít diskusi na toto téma a to se nám podařilo. Byl to signál vedení strany a poslancům, aby se zamysleli a korigovali své kroky," uvedl Mach.

Také první místopředsedkyně Dana Kuchtová nepřipouští existenci levicového proudu. "Někteří z republikové rady vidí věci trochu jinak než předsednictvo, ale v podstatě se od nás neliší," řekla Právu. Za nejlepší řešení, jak se vyvarovat změny volebního zákona, pokládá držet se předešlé strategie a neukvapovat se.

"Hrozbě změny volebního zákona by se postavily malé strany na obou stranách politického spektra. Navíc je vedení SZ vázáno usneseními předešlých republikových rad, která nám zakazují podpořit vládu stojící na hlasech komunistů," uvedla Kuchtová.

Výběr článků

Načítám