Hlavní obsah

Část koaličních senátorů chce potopit pandemický zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela pandemického zákona, kterou Sněmovna nakonec schválila po takřka nonstop dvoudenním jednání a se šibenicemi za okny, se v Senátu dostane na přetřes ve čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátorka za STAN Alena Dernerová přiznala, že je proti pandemickému zákonu.

Článek

A ačkoliv se nedají čekat noční obstrukce, které vládní pětikoalici připravila SPD, někteří senátoři z koaličních stran, které mají v horní komoře velkou většinu, naznačují, že norma by mohla jít ke dnu.

„Pokud vím, tak proti zákonu se chystá hlasovat celá řada senátorů za ODS i STAN,“ řekl Právu zdroj z koalice pod podmínkou anonymity.

Senátorů je 81, pro normu by musela hlasovat nadpoloviční většina přítomných. Vládní pětikoalice má 66 senátorů.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona

Domácí

Po případném schválení by zbýval jen podpis prezidenta Miloše Zemana, který už v neděli avizoval, že zákon podepíše. Platnost současného pandemického zákona končí 28. února. Podle novely by měl platit do konce listopadu.

„Můj postoj k pandemickému zákonu je negativní. Zejména proto, že byl připravován ve stavu legislativní nouze, což je podle mého názoru protiústavní,“ řekla Právu senátorka za STAN Alena Dernerová.

Detailně chce svůj postoj vysvětlit až při jednání klubu. „Zatím nalézám víc důvodů, proč ne než proč ano. Ale budeme o tom ještě jednat,“ uvedl pro Právo první místopředseda komory Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

Jednou z kritiček zákona je také nezávislá senátorka Jitka Chalánková, která je v klubu ODS a TOP 09. Jak se ale rozhodne, Právu sdělit nechtěla.

Fiala se setkal se Zemanem, řešili Ukrajinu i pandemický zákon

Domácí

„Vím přesně, jak budu hlasovat, ale argumenty bych chtěla nejdříve sdělit na jednání klubu,“ řekla Chalánková. Kluby se mají sejít ve středu, den před hlasováním.

Svá nesouhlasná stanoviska už někteří senátoři avizovali na sociálních sítích. Jako například Václav Chaloupek z klubu STAN.

„Je to zákon uspěchaný, nedotažený, obsahující ustanovení, s nimiž nemohu souhlasit, a podle mě v danou chvíli zbytečný,“ napsal na Facebook Chaloupek.

Zároveň se ale vymezil proti opoziční SPD a demonstrantům, kteří proti přijetí zákona během jednání Sněmovny demonstrovali, někteří z nich si přinesli i makety šibenic.

„Pokud při hlasování budu proti přijetí diskutovaného zákona, rozhodně to nebude proto, že bych podlehl tomu tlaku,“ napsal Chaloupek. Podobně se vyslovil i senátor za STAN Zdeněk Hraba.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

„Tuto Sněmovnou schválenou novelu pandemického zákonu podpořit nemohu. Stejně tak jako jsem nepodpořil celý pandemický zákon loni,“ napsal na svém webu.

Hrabovi například vadí, že byl zákon přijat ve stavu legislativní nouze a neprošel řádným připomínkovým řízením. „Ministerstvo zdravotnictví, bohužel nikoli poprvé, v přípravě návrhu zákona naprosto selhalo,“ napsal Hraba.

Podobně se vyjádřil Jaroslav Chalupský za Svobodné, který je členem senátního klubu ODS a TOP 09.

„Byl jsem proti již před rokem, budu proti i nyní. Nelíbí se mi, jak byla dohoda na zákoně rychle upečená loni, ani jak je bezdůvodně tlačena letos v legislativní nouzi,“ avizoval na Facebooku.

Také nezávislý senátor Václav Láska, předseda klubu SEN a pirátů, zveřejnil obšírné prohlášení, že pro zákon hlasovat nebude.

Omezení neočkovaných by nejspíš neprošlo ani s novým zákonem, míní právník Dostál

Domácí

„Nikdo nevysvětluje, na co vlastně pandemický zákon potřebujeme. Nikdo nevysvětluje, proč je třeba nových opatření v něm uvedených. Nikdo s lidmi nemluví,“ uvedl.

„Budu hlasovat pro zamítnutí novely z důvodů vypsaných na mém Facebooku,“ potvrdil včera Láska Právu.

Test pětikoalice

Rozpačitý z předlohy je po­dle svých slov i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Pořád o tom přemýšlím. V tuto chvíli se mi zdá, že prodloužení pandemického zákona do listopadu by mohlo naplnit svůj účel, ale je to velmi těžké rozhodování,“ řekl Právu s tím, že rozumí i právníkům, že novela není dobře připravená.

„Je třeba posoudit, co je důležitější,“ řekl.

Naopak například Tomáš Jirsa (ODS) je přesvědčen, že by koaliční senátoři zákon odmítnout neměli. Podle něj půjde o test soudržnosti vládní koalice.

Evropa ruší opatření jak na běžícím páse. Česko se vysiluje bojem o pandemický zákon

Domácí

„Mluvil jsem o tom s předsedou našeho klubu Zdeňkem Nytrou. Neměli bychom dopustit, že když koalice krvácela ve Sněmovně noc a den, tak že bychom ten zákon odmítli jako problematický,“ řekl Právu Jirsa.

„Sám mám k tomu zákonu výhrady a osobně doufám, že nebude potřeba. Ale je to projekt vládní koalice a odmítnout ho by nebylo fér vůči vládě,“ řekl Jirsa.

Doplnil, že Senát by měl zároveň s prohlasováním pandemického zákona přijmout usnesení, v němž by vládu vyzval, aby pandemický zákon použila skutečně jen v krajním případě.

Pandemický zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví nařizovat opatření, jaká byla možná pouze za nouzového stavu, například omezovat některé provozy, nařizovat testování či pokutovat nedodržování restrikcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám