Hlavní obsah

Část Česka bude sužovat silný vítr, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V části Česka hrozí během nedělní noci silný vítr, varuje Český hydrometeorologický ústav. Varování meteorologů se týká Frýdlantska, Jesenicka, Krnovska a čtyř okresů na jihu Pardubického kraje. Nárazy větru budou dosahovat až 70 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výstraha platí od nedělních 19:00 do pondělních 07:00. V Pardubickém kraji se týká okresů Hlinsko, Chrudim, Polička a Svitavy

V neděli ráno silný vítr už opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Mimo provoz byl horní úsek kvůli větru i v sobotu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky.

Meteorologové doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Lidé by si měli dávat pozor při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Živel řádil už v sobotu

Varování před silným větrem platilo tento týden pro část Česka už v pátek a v sobotu. Na Vysočině vítr lámal a vyvracel, jeden blokoval železnici v Zajíčkově na Pelhřimovsku. Krajští hasiči informovali o tom, že z vlaku, který do stromu najel, vyvedli dva lidi, další strom spadl na osobní auto. Nikdo nebyl zraněn. Během celé soboty museli hasiči následky větrného počasí řešit na 20 místech.

V Pardubickém kraji lámal v sobotu vítr stromy a dělal škody na budovách. Nejvíce bylo větrem zasaženo Chrudimsko. V České Rybné na Chrudimsku spadly v sobotu dva stromy na chatu. Nikdo nebyl zraněn, uvedli pardubičtí hasiči na webu.

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku hasiči na domě zajišťovali plechy, které vítr strhl ze střechy domu. V Trojovicích na Chrudimsku spadl jasan do řeky, hasiči jej rozřezali a z řeky vytáhli. V Krouně na Chrudimsku hasiči svázali prasklou lípu, která hrozila zřícením na dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám