Hlavní obsah

Budeme pokusným králíkem, kritizoval Hamáček cestu delegace na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka je plánovaná cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan proti zahraniční politice země. ČR prý bude pokusným králíkem a Američané budou se zájmem sledovat, jak Čína zareaguje. Hamáček s Vystrčilem debatovali v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Misi, kterou podpořil při středeční návštěvě Prahy šéf americké diplomacie Mike Pompeo, označil předseda sociálních demokratů za málo ekonomicky významnou, na druhou stranu riskantní ve vztazích s Čínou.

S použitím slov europoslance ODS Alexandra Vondry Hamáček naznačil, že Spojené státy čekají, jaké dopady na Česko bude Vystrčilova cesta mít.

„Američané se těší, budou sledovat, jak silně bude Čína reagovat,” uvedl Hamáček s dovětkem, že se Česká republika hodí jako pokusný králík. Předseda Senátu tuto interpretaci odmítl s tím, že Pompeo ho ujistil o partnerství a spojenectví.

Pompeo varoval Česko před vlivem Ruska a Číny

Domácí

Mise má podle Vystrčila ambice dovést do Česka nové technologie a udělat z něj základnu pro výrobu tchajwanských výrobků v Evropě. Podle Hamáčka ale ekonomické vztahy s Tchaj-wanem fungují a cesta nebude znamenat velký průlom. Podle Vystrčila jsou ale důležité i další dva cíle cesty - bere ji jako symbol nezávislosti Česka a povinnosti šířit demokracie po světě.

Kdyby podle Hamáčka byly návštěvy země, kterou Čína považuje za svoji provincii, tak výhodné, jak Vystrčil tvrdí, stály by tam fronty, které ale vicepremiér nevidí. Zkušebním balonkem podle něj byla nedávná návštěva amerického ministra zdravotnictví Tchaj-wanu.

Delegace na Tchaj-wan bude mít 90 členů. Poletí komerčním letadlem

Domácí

Vystrčila na Tchaj-wan doprovodí téměř padesátičlenná podnikatelská delegace. Budou v ní především zástupci technologických start-upů. Čeští podnikatelé by se měli na Tchaj-wanu setkat se svými protějšky například z oblasti nanotechnologií, tzv. internetu věcí či umělé inteligence.

Vystrčil poletí na Tchaj-wan 29. srpna a vrátí se 5. září. S cestou nesouhlasí Čína či někteří čeští političtí činitelé včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám