Hlavní obsah

Bude to zábava, slibují učební kempy. A zdarma

Právo, zr

Výuka zábavnou formou, výlety do měst nebo do zoo, obědy a svačiny i sport. To slibují dětem letní vzdělávací kempy, které dotací 260 milionů korun podpoří ministerstvo školství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žáky, kteří donedávna byli doma na distanční výuce a z nichž mnozí dohánějí látku, budou vyučovat nejen kantoři ze škol, ale třeba i studenti pedagogických fakult. Jednou z podmínek ministerské dotace je program, při němž si děti oživí učivo i pracovní a studijní návyky.

Ministerstvo počítá s účastí sta tisíc dětí. Rodiče nic hradit nebudou. To je rozdíl proti klasickým táborům, které vyjdou na několik tisíc korun za týden.

Žádné biflování

Na výzvu MŠMT reagovalo zhruba 400 organizací, které chtějí kemp pořádat. Zájem o účast projevily i základní školy, které do projektu vyšlou své učitele. Ti budou mít práci v kempu zaplacenou, podle výzvy však maximálně 250 Kč za hodinu.

Ředitel ZŠ Písečná v Chomutově Miroslav Žalud Právu řekl, že o vzdělávací kemp byl velký zájem. Šedesát míst žáků bylo prý zaplněno hned. Školáky povedou učitelé, samotný kemp pro ně ale pořádá obecně prospěšná organizace ITveškole.cz. Její ředitelka Petra Pitelková Právu sdělila, že na programu intenzivně pracují.

Přetestování na táborech bude povinné pouze u antigenních testů

Domácí

„V rámci výzvy MŠMT Letní kempy zajišťujeme 200 turnusů na 50 školách. Náš projekt jsme nazvali Letní výzva. Chceme udělat vše, aby děti kemp braly jako výzvu jít v létě do školy. V rámci programu plánujeme aktivity na podporu vzájemné spolupráce, rozvoje kreativity se zopakováním stěžejního učiva,“ sdělila Právu.

Kempy organizuje také Asociace školních sportovních klubů. Její prezidentka Svatava Ságnerová Právu sdělila, že kempy uspořádá celkem se 113 základkami z celé republiky.

„Už loni jsme jako jediná organizace pořádali tzv. vzdělávací dny. Měly obrovský úspěch. Navázaly na ně letní kempy, s tím, že ministerstvo školství letos akci nabídlo více organizacím. Zaměřilo obsah nejen na vzdělávání, ale na posilování sociálních vztahů, zážitky a podobně,“ řekla Právu.

Na doučovací kempy by se mohlo do prázdnin vyplatit 80 procent dotací, uvedlo MŠMT

Věda a školy

Její sportovní asociace chce, aby se děti v kempech učily zábavně. „Žádné prázdninové biflování, to odmítám,“ dodala.

„Rádi bychom, aby dopolední program byl vzdělávací a vycházel z rámcového vzdělávacího programu školy. Ta si sama zvolí oblast, kterou je podle ní třeba posílit. Může se odehrávat ve škole nebo v technoparku, zoologické zahradě, muzeu apod. Na výjezd také poskytujeme prostředky, včetně vstupů,“ popsala Ságnerová.

Děti napříč ročníky

Odpoledne budou následovat čtyři hodiny volnočasových aktivit, z nichž alespoň dvě by měly být naplněny pohybovými aktivitami. „Na to klademe důraz. Ale náplň záleží na škole. Mohou zůstat na svém sportovišti, nebo mohou vyrazit na výlet,“ dodala Ságnerová.

Asociace dostane od MŠMT 9 milionů korun. Zaplatit chce hlavně pedagogické pracovníky, kteří budou pracovat na dohodu o provedení práce. Další peníze padnou na vstupné, pobyt či dopravu. Je totiž zakázáno po rodičích dětí požadovat finanční prostředky.

Letní tábory jsou letos pro mnohé děti velmi potřebné, ne všichni si je ale mohou dovolit

Děti

Skupiny v kempech musí být alespoň po 15 školácích. Budou složeny z dětí napříč ročníky. „Mohou být z různých tříd, z různých ročníků. Žádné omezení není. Ale záleží na škole. Zájem je podle našich informací obrovský. Naše kempy už jsou obsazené,“ dodala Ságnerová.

Pořadatelem kempů bude i místní akční skupina Český Západ. Ta chystá tři druhy kempů: třídní, určené výhradně nebo především pro žáky dané třídy, školní, kterých se mohou zúčastnit žáci dané školy, a otevřené, které jsou nejen pro žáky z dané školy, ale i pro jiné děti splňující věkové omezení.

Pobytové i příměstské

Jedním z kempů je například kemp pro ZŠ Bezdružice, který by měl sloužit ke stmelení kolektivu před odchodem na druhý stupeň. „Zároveň by měl zapracovat na zlepšení fyzičky. Exkurze v Techmanii by měla ukázat zábavnou formou probrané učivo vesmíru. Návštěva Prahy by měla posílit vlastenectví a prověřit znalosti z dějin naší země,“ píší organizátoři.

Kempy bez úzké spolupráce se školami chystá Asociace turistických oddílů mládeže ČR. „Kempy budou zcela samostatně pořádat naše oddíly tomíků. V několika málo místech ve spolupráci se školami. Vzhledem k tomu, že jsme spolek decentralizovaný, necháváme řadu věcí na vedoucích oddílů,“ napsal Právu za asociaci Lukáš Hušek.

Přibývá učitelů. Lákadlo vyšších mezd zabralo

Domácí

Celkem připravuje 90 kempů, zapojí se do nich 40 oddílů z celé republiky. Předpokládá se účast 1350 dětí. „Někteří vedoucí využijí tábořiště, někteří klubovny či jiné ubytovací prostory. A stejně tak s ubytováním: budou to určitě jak pobytové, tak příměstské kempy,“ dodal Hušek.

Do projektu se zapojí i studenti Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, kteří budou v některých kempech děti učit místo jejich kantorů. „Mělo by jich být asi 60 až 70,“ sdělila Právu mluvčí Martina Koláčná.

Musí mít testy

„Spolupráce bude probíhat s organizacemi, kde pomáhali a doučovali naši studenti jako dobrovolníci už v průběhu akademického roku: Člověk v tísni, Ulita života, META, o. p. s., Sdružení pro integraci a migraci, Nová škola, Adra, Český červený kříž,“ dodala.

Samotné ministerstvo školství Právu napsalo, že přehled o počtu pobytových a příměstských kempů nemá. „Žadatelům je umožněno realizovat letní kempy v obou uvedených formách. Výběr účastníků kempů je na žadatelích. Ti mají doporučenou spolupráci se školami tak, aby byla tato pomoc cílena na nejpotřebnější žáky,“ napsal tiskový odbor Právu.

Z matematiky propadlo 16,8 procenta maturantů, z češtiny 4,9

Věda a školy

Resort si nedělá hlavu ani s mísením žáků, kteří se přitom dosud ve školách drželi v oddělených třídách, aby se zabránilo šíření koronaviru. „Kempy budou probíhat v rámci aktuálních nařízení vlády a z dotace je možné hradit testování účastníků. Problém v mísení se žáků nevidíme, naopak jedním z účelů dotace je posílení so­ciálních vztahů s vrstevníky a vzájemné spolupráce mezi nimi,“ dodal odbor.

Od července budou mít lidé nárok na dva antigenní testy a dva PCR testy zdarma. Při pobytu do sedmi dnů stačí se otestovat jedenkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám