Hlavní obsah

Buchty a klobása na ARO? Pro prezidenta jako diabetika nesmysl, míní lékař

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Jaký je aktuální zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, zůstává nejasné, Hrad i jeho ošetřující lékař k němu mlčí. Místo toho Zemanův mluvčí informuje o tom, co má hlava státu v nemocnici k jídlu: meruňkové buchty a vinnou klobásu. Novinkami oslovený lékař z ARO má však za to, že takový jídelníček je pro pacienta na jednotce urgentní péče těžko uvěřitelný a velmi nevhodný.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Příjezd sanitky s prezidentem Milošem Zemanem do ÚVN

Článek

Prezident Miloš Zeman od neděle leží v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, kam jej transportovala sanitka v bezvládném stavu. Nyní je podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke jeho stav stabilizovaný, hospitalizován je na ARO, kde bývají pacienti v kritickém či vážném stavu.

Mluvčí popsal, jak se prezident má. K postupu Zemana se Hrad vyjádří zítra

Domácí

Diagnózu ani bližší informace o Zemanově zdravotním stavu poskytnout kvůli absenci prezidentova souhlasu ÚVN nesmí, nečiní tak ani Pražský hrad. Ten je ohledně informování o kondici prezidenta skoupý dlouhodobě. Není tak jasné, zda je prezident schopný vykonávat funkci, zvláště v době po volbách, kdy má klíčovou úlohu v povolebním vyjednávání.

Dělá si mluvčí a ÚVN legraci?

„Snažíme se veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. Důležité informace vždy veřejnost dostává,” prohlásil v pondělním rozhovoru pro rádio Proglas mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. V úterý pak kromě ujištění, že prezident z lůžka pracuje, popsal prezidentův jídelníček.

„K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,” informoval v úterý Ovčáček.

Rozporu mezi tím, co veřejnost a Ovčáček považují za důležité informace v době, kdy hlava státu leží v nemocnici, si všiml například spolupracovník britské BBC z Prahy Rob Cameron, ale také řada českých občanů.

Zeman jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně. Dekret podepsal už dřív

Domácí

„Mluvčí prezidenta Zemana nekomentoval jeho zdravotní stav, ale uvedl, že měl k obědu meruňkové buchty a na zítra si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší. Nekomentuju nic vyjma toho, že nic nejde v české politice předpokládat,” napsal Cameron na svůj Twitter.

„On si dokonce na ARO objednává jídlo. Dneska meruňkové knedlíky a zítra klobásu s bramborovou kaší. .. Na tom ARO to asi není zas tak špatné, i když jsem si vždycky myslel, že tam jsou jen lidé, kteří bojují se smrtí,” stojí například v jednom z komentářů pod příspěvkem režiséra Jana Hřebejka, který zpochybňuje informace od mluvčího o pracovním programu prezidenta.

Prezident byl v polovině září hospitalizován v ÚVN, podle informací některých médií kvůli tekutině v dutině břišní, která souvisí s jeho problémy s játry. Prezident je znám svou náklonností k alkoholu a cigaretám. Hrad tehdy uvedl, že šlo o plánovanou hospitalizaci kvůli mírné únavě a dehydrataci.

Mimoto se Zeman dlouhodobě léčí s cukrovkou a trápí jej neuropatie dolních končetin.

Lékař: Pro diabetika nevhodné, nestandardní

Novinky se s dotazy, zda se skutečně pacient na anesteziologicko-resuscitačním oddělení může stravovat tímto stylem, obrátily na lékaře  ARO v jedné z brněnských nemocnic, který si však nepřál být jmenován.

„Vyloučené to úplně není. Je to vyloučeno u pacientů, kteří jsou v bezvědomí, na umělé plicní ventilaci a dalších podporách. Rozhodně to není standardní, vyloučit se to ale nedá. Ve fázi, kdy je pacient stabilizovaný a rozjíždí se tam nová snaha o to, aby začal přijímat potravu ústy, může být. Ale jak jsem říkal, je to velmi nepravděpodobné a v tomto případě (prezidenta) si myslím, že je to trochu nonsens,” sdělil Novinkám lékař.

Jak se měnil popis nedělní schůzky Babiše s prezidentem

Parlamentní volby

Ovčáčkem jmenovaná jídla jsou podle něj navíc pro prezidenta, který trpí cukrovkou a dalšími potížemi, nevhodná. Proto slovům mluvčího nevěří.

„Typ stravy je úplně mimo. Pro diabetika s potenciálním jaterním onemocněním, tak tohle je naprosto nevhodné,” doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám