Hlavní obsah

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Náchodsku a Trutnovsku, kde v těchto dnech přibývá v Česku nejvíce pozitivních případů nákazy koronavirem, už převládla jeho britská mutace. Během měsíce vyskočily vzorky s podezřením na tuto variantu na 70 procent.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Na covidovém oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pomáhají i medici.

Článek

V posledních dvou měsících tu lékaři pečují stále více o mladší pacienty a přímo závratnou rychlostí se u některých nemocných zhorší covid-19 tak, že se ocitají ve vážném stavu. Ze standardního lůžka se na hranici života a smrti dostávají i během jediného dne.

To může ukazovat na to, že takzvaná britská varianta, které se už říká Brigita, je nejen nakažlivější, ale napadá vážněji i věkové skupiny, kterým loňská jarní varianta viru závažný průběh nemoci nezpůsobila.

Nemoc se chová jednoznačně jinak. Progres do těžkých stavů je strašně rychlý. Pečujeme o šedesáté, sedmdesáté ročníky.
primář Petr Štěpánek

Podle zprávy vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Heleny Jiřincové není rozšíření jednotlivých variant v Česku rovnoměrně zastoupeno.

Nákaza na Trutnovsku nepolevuje, umírají i mladší lidé

Koronavirus

Ve své poslední zprávě uvedla, že britská varianta se objevila v 60 procentech vzorků na Trutnovsku, v téměř polovině byla zastoupena na Náchodsku, zatímco třeba v Praze dosahovala pouhých deseti procent z vyšetřovaných vzorků.

Česká méně agresivní

Druhou nejčastější byla varianta tzv. česká, tedy rovněž zmutovaná verze původního viru. Ta je však ve srovnání s britskou mnohem méně agresivní.

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

„Naše laboratoře uchovávají vzorky z odběrů u pacientů, kde je odůvodněné podezření na takzvanou britskou mutaci. Od 19. ledna do konce měsíce nasbírala například náchodská nemocniční laboratoř zhruba 1600 těchto vzorků. Ke konci ledna byl již podíl podezřelých vzorků více než sedmdesátiprocentní proti vzorkům normálním,“ sdělila Právu Lucie Chytilová, mluvčí nemocnic v Náchodě i Trutnově.

Jak se proměnil průběh onemocnění covid-19, popsal Právu primář anesteziologie a resuscitace náchodské nemocnice Petr Štěpánek. „Nemoc se chová jednoznačně jinak. Progres do těžkých stavů je strašně rychlý. Pečujeme o šedesáté, sedmdesáté ročníky. Klesl nám věk pacientů, i průběh onemocnění je těžší. Vybavuji si chlapíka, 54 let, přivezla ho záchranka, dostal kyslík, pak byl připojen na umělou plicní ventilaci a ještě týž večer u něj došlo k těžkému respiračnímu selhání. Takhle rychle to teď jde,“ uvedl Štěpánek.

„Na standardních lůžkách nám leží lidé i s vyšším stupněm kyslíkové podpory, kteří by jinak byli na lůžkách akutní péče, těch máme pětadvacet. Standardních lůžek máme 110, vždy se snažíme mít na novou směnu připraveno alespoň šest lůžek, abychom zvládli nově příchozí.

Osm aktualizovaných rad, jak minimalizovat riziko těžkého covidu

Zdraví

Ale už se stalo i to, že nebylo žádné místo. Ani na standardní, ani na intenzivní péči. Minulé úterý jsme museli převážet sedmnáct pacientů ze standardních lůžek do jiných nemocnic,“ popsal aktuální dění v oblastní nemocnici Štěpánek.

Přímou souvislost s britskou variantou viru ale musí podle něj dokázat jiní. „K prokázání britské varianty je třeba mít sekvenátor (přístroj, který zkoumá odebrané vzorky). Ten není ani v Hradci Králové. To musí v Praze. A po pravdě, informace od nich chodí poměrně pozdě. A zdaleka ne všechny podezřelé vzorky se zkoumají,“ uvedl primář oddělení ARO nemocnice Náchod. „Tedy já k tomu mohu říct jen to, co vidím. Průběh nemoci je jiný, než byl na podzim. Přibývá mladších pacientů, kteří se rychleji ocitají v akutních stavech,“ dodal.

Německo označilo Českou republiku za oblast s mutacemi

Evropa

Podle NRL, která začala ověřovat vzorky na začátku ledna právě z Náchodska a Trutnovska, je pravděpodobné, že britská mutace sem byla zatažena z Německa.

„Jednou z indikací pro celogenomovou sekvenaci vzorků z Trutnovska a Náchodska byla zpráva z EWRS (Systém včasného varování a reakce na přenosné nemoci v EU), kterou obdrželo ministerstvo zdravotnictví, o souvislosti detekce britské varianty na území Německa s možným přesahem do Královéhradeckého kraje,“ uvedla vedoucí laboratoře ve své zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám