Hlavní obsah

Fiala: NATO posílí východní křídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Severoatlantická aliance (NATO) v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky. Shodli se na tom prezidenti a premiéři zemí NATO během mimořádného videosummitu, který vyjádřil podporu Ukrajině, aniž by přislíbil Kyjevem požadované zbraně.

Petr Fiala po summitu NATOVideo: ČTK

 
Článek

Český premiér Petr Fiala (ODS) po jednání řekl, že členské státy na summitu vyjádřily odhodlání rozhodným způsobem bránit své území, pokud by bylo jeho bezpečí ohroženo. Na jednání také zazněl rozhodný úmysl posilovat východní křídlo NATO.

EU zmrazila majetek Putina i Lavrova

Evropa

„Čeká se na aktivaci plánů, jsme připraveni se do toho zapojit,“ oznámil.

Současně řekl, že Česko musí hledat spojence, aby sankce byly ještě přísnější. Země například prosazuje odpojení Ruska od platebního systému SWIFT. Některé evropské země s tím ale nesouhlasí.

Lídři aliančních zemí zároveň ve společném prohlášení tvrdě odsoudili ruskou invazi a označili krok prezidenta Vladimira Putina za „hrozivou strategickou chybu“.

„Summit potvrdil vůli členů maximálně podpořit Ukrajinu, potvrdil i vůli dát Rusku jasně najevo, že agrese není přijatelná. Současně potvrdil i odhodlání bránit území Severoatlantické aliance v případě, že by byla bezpečnost ohrožena,“ zhodnotil jednání špiček NATO.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

„Je potřeba podpořit Ukrajinu, není možné ustupovat režimu Vladimira Putina,“ doplnil.

Videokonference špiček NATO se za Českou republiku zúčastnil premiér Fiala i prezident Miloš Zeman.

Summit se sešel v reakci na vpád ruských vojsk na území Ukrajiny. Boje probíhají po celé zemi, vojska se blíží k hlavnímu městu Kyjevu.

Putin válku prohraje, řekl Lipavský

Domácí

„Vyjádření podpory a solidarity nestačí, situace je kritická. Svět si stále myslí, že musíme čekat, až bude hůř. Ukrajina ale krvácí. Musíme jednat teď,“ apeloval na Západ v pátek ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

Ukrajina pak podle něj potřebuje od západu hlavně zbraně a pohonné hmoty. Fiala tak ještě před jednáním řekl, že pověřil ministra průmyslu a obchodu, aby poskytl právě pohonné hmoty.

Foto: ČTK

Vyjádření premiéra Petra Fialy po videosummitu prezidentů a premiérů zemí Severoatlantické aliance

Výběr článků

Načítám