Hlavní obsah

Česko odvolává souhlas s ruskými konzuláty v Karlových Varech a Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česko odvolává souhlas s provozem ruského konzulátu v Karlových Varech a Brně a pozastavuje provoz českých konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Po jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil šéf vlády Petr Fiala (ODS). Jde o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

TK po mimořádném jednání Bezpečnostní rady státuVideo: Novinky

 
Článek

Vláda je podle premiéra odhodlaná prosazovat co nejtvrdší sankce. „Pozastavíme náběr vízových žádostí ruských občanů s výjimkou humanitární pomoci,“ oznámil Fiala.

Rusové sestřelili ukrajinské vojenské letadlo, pět mrtvých

Zahraniční

Současně si ministerstvo zahraničí pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku.

„Důležitá je také pomoc pro lidi, kteří jsou postiženi ruskou agresí a potřebují humanitární pomoc. Rozhodli jsme se posílit humanitární pomoc směrem k Ukrajině, uvolňujeme přes 300 milionů korun,“ doplnil Fiala.

Eskalace není v ničím zájmu 

Česká republika je podle něj připravená také na výpadky surovin, jako jsou ropa či zemní plyn. „Jsou připraveny dohody s dodavateli ze třetích zemí, které by byly dodávky z Ruska schopné pokrýt,“ ubezpečil premiér.

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Ekonomika

„V nikoho zájmu není, abychom situaci ještě více eskalovali. Armáda České republiky je připravena na všechny scénáře,“ zdůraznila na tiskové konferenci šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS).

Ruská armáda ve čtvrtek v noci zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu.

Ruský prezident v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, svědci z řady měst po celé Ukrajině hlásí silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Reklama

Výběr článků

Načítám