Hlavní obsah

Za tři týdny můžeme být tam kde dnes, nemusí to stačit, přiznal Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nemusí současná opatření vést k radikální změně. Naopak se podle něj může stát, že za tři týdny by mohl být stejný počet nově nakažených i hospitalizovaných jako nyní. Změnit to může testování v průmyslu. Hamáček to sdělil v pondělí na tiskové konferenci sociálních demokratů.

Tisková konference ČSSD Video: Novinky

 
Článek

Od pondělí je zakázáno cestovat mezi okresy, zavřené jsou také školy a školky. Otevřená zůstala jen zhruba polovina obchodů a služeb. Přísnější pravidla platí i pro nošení ochrany dýchacích cest.

Havlíček: Vydržme to tři týdny a pak můžeme začít uvolňovat

Domácí

„Ukazuje se ale, že i takto razantní opatření nemusí vést ke kýženému cíli. Lze očekávat pokles reprodukčního čísla i pokles počtu nakažených. Nemusí být ale razantní,” sdělil ministr Hamáček.

Jedním z cílů opatření je pokles počtu pacientů v nemocnicích i méně hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče (JIP). Nemocnice se již nyní potýkají s nedostatkem lůžek i personálu. Bez opatření by tak mohlo dojít ke kolapsu zdravotnictví.

„Odhady ukazují, že po třech týdnech bychom po nějaké kulminaci mohli být na dnešních číslech. To není dobrá zpráva, čísla jsou alarmující,” dodal ministr.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Situace je špatná i podle ministryně ČSSD Jany Maláčové. „Situace je krizová, může se nám stát, že budeme za tři týdny ve stejné situaci jako dnes,” souhlasila.

Opatření v průmyslu

Podle ministra vnitra je tak pro razantní zlepšení potřeba přistoupit k opatřením v průmyslu. „Nikdo nechce zavřít průmysl, měli bychom ale přijmout opatření, aby se začalo co nejvíce testovat, nebo aby tam bylo co nejméně kontaktů,” vysvětlil.

Dorazil první milion antigenních testů do škol

Domácí

Vláda v pondělí odpoledne projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci musely od 5. března testovat své pracovníky na koronavirus. Za nesplnění povinnosti by podnikům mohla hrozit až půlmilionová pokuta.

Pro testování ve firmách jsou v ČR dostupné zatím jen testy, které vnitro objednalo do škol. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) požádal již o jejich využití.

Reklama

Výběr článků

Načítám