Hlavní obsah

Bouřky a deště hrozí druhou vlnou povodní

Právo, pab, sve, trj, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpovědi meteorologů se bohužel plní – bouřky a deště hrozí Česku druhou vlnou záplav. Ty by sice mohly mít lokálnější charakter než v první vlně, nicméně i tak mohou napáchat vážné škody. Některé obce zažily velkou vodu už o víkendu, další se jí bojí v nejbližších dnech. Klíčové bude pondělí a úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Během pondělí by mělo spadnout 70 až 80 milimetrů srážek. Očekávané deště znovu prověří přehrady. Ty se ještě nestačily vyprázdnit po potopě minulý týden, ale například Vltavská kaskáda stačí část nového přívalu pobrat. Aktuální zadržovací prostor na kaskádě v neděli dosáhl 228 miliónů metrů krychlových, což je, jako by Slapská přehrada zůstala téměř na suchu.

Už nyní je ale zřejmé, že se další dešťové srážky neobejdou bez škod, byť způsobené záplavy mohou mít tentokrát lokální charakter. Nedělní podvečerní bouřka například zatopila část pražského Karlína. Přívalový liják také způsobil sesuv půdy v Mladé Boleslavi, po kterém se zřítila zeď domu.

Česká geologická služba hlásí, že celá oblast Českého středohoří, dolního toku Ohře pod Nechranicemi, Hřensko i oblast Vltavy pod Štěchovicemi jsou ohroženy sesuvy půdy. V horských oblastech se v bouřkách mohou vyskytnout přívaly bahna.

Čerstvá dešťová nadílka také zpomalila či zastavila pokles hladin rozvodněných řek. Například v Ústí nad Labem počítali s rychlejším opadáváním vody a zprovozněním dopravy přes dosud blokované mosty.

Noční můra minulého týdne tak téměř nepřetržitě pokračuje – podle Ústřední povodňové komise bylo zasaženo už 813 z celkového počtu 6200 obcí. V pátek to přitom bylo 700 obcí.

Zkázonosnými se opět staly bleskové povodně nejen z řek, ale i z potoků a říček. Například Kbelanský potok na severním Plzeňsku je celý rok téměř vyschlý. O víkendu se během bouřky doprovázené silným lijákem změnil v dravou řeku, která se prohnala obcí Rochlov u Nýřan. A to hned dvakrát po sobě.

První blesková vlna přišla v sobotu večer, další v neděli odpoledne, když už byla obec skoro uklizená od naplavenin. Voda zatopila domy, zahrady a silnici. Lidé zůstali bez pitné vody. „Naposledy se tady potok vylil před osmi lety. Teď hladina stoupla  asi o půldruhého metru,“ uvedl starosta Rochlova Jiří Patera.

V sobotu začalo intenzívně pršet kolem půl sedmé. „Byl to pořádný slejvák. Vodu nestačily pobírat ani kanály. Do obce se voda s bahnem valila ze dvou stran. Silnice zůstala někde až půl metru pod vodou, silný proud ji na některých místech podemlel,“ popisoval starosta.

S živlem bojovali místní dobrovolní hasiči, bylo to ale nad jejich síly. Na pomoc si nakonec museli přivolat profesionální jednotku. „Voda opadla někdy po deváté hodině, v neděli jsme se vrhli na úklid,“ pokračoval starosta.

Voda v Kruhu

Když už pracovní čety hlásily téměř hotovo, nebe se zatáhlo a začalo znovu intenzívně pršet. „A do hodiny se obcí zase valila voda. Naštěstí už jí neteklo tolik jako v sobotu. Přesto ale měli hasiči plné ruce práce. Takže nás teď čeká další úklid,“ uzavřel starosta.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 10. červnu 10:00

Až půlmetrová vlna se v sobotu vpodvečer po přívalovém dešti prohnala obcí Kruh na Semilsku. Voda s bahnem z kukuřičných polí se valila přes fotbalové hřiště, následně zaplavila náves, přilehlé domy se zahradami i tenisové kurty nebo areál koupaliště. „Na návsi bylo půl metru vody a bahna. Odklízeli jsme to ještě v neděli,“ řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů obce Kruh Roman Kužel, podle kterého se vše semlelo během 20 minut.

Severozápad i Děčínsko

Bouřka a prudký déšť zatopily v neděli odpoledne řadu objektů v severozápadních Čechách. Bleskové povodně zaznamenali hasiči zejména v západní části Lounska a na Chomutovsku.

Zasaženo bylo i Děčínsko. Některé menší toky začaly rychle stoupat. Například Mandava ve Varnsdorfu se dostala na první povodňový stupeň. Ze 41 centimetrů se za tři hodiny zvedla na 84 centimetrů. „Na Děčínsku bylo hlášeno šest událostí ve Šluknovském výběžku,“ doplnil Marvan.

Zvedla se i hladina Bílého potoka na Mostecku a dalších toků na severozápadě Čech. Přívalový déšť také omezil dopravu přes oba silniční mosty v Ústí nad Labem, které byly po povodních v neděli otevřeny jen několik hodin.

Jih Čech znovu v ohrožení

První vlna bouřek se také s velkou silou přehnala přes Prachaticko a Strakonicko na jihu Čech. Nejhorší situace byla v Olšovicích na Prachaticku, kde se valila voda z polí do zahrad a kontaminovala i místní studny. Jak uvedl meteorolog František Vavruška, místy spadlo na Prachaticku při první vlně bouřek až 40 milimetrů srážek. „Zatím neměly zásadní vliv na vzestup hladin,“ řekl Vavruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám