Hlavní obsah

Blesková povodeň vypláchla obec dvakrát po sobě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kbelanský potok na severním Plzeňsku je celý rok téměř vyschlý. O víkendu se během bouřky doprovázené silným lijákem změnil v dravou řeku, která se prohnala obcí Rochlov u Nýřan. A to hned dvakrát po sobě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nedělní záplavy na Plzeňsku

Článek

První blesková povodňová vlna přišla v sobotu večer, další pak v neděli odpoledne, když už byla obec skoro uklizená od naplavenin. Voda zatopila domy, zahrady a silnici. Lidé zůstali bez pitné vody.

„Naposledy se tady potok vylil před osmi lety. Teď jeho hladina stoupla o zhruba půldruhého metru. Zaplavila několik domů, zahrad a poničila obecní komunikaci. Dostala se lidem i do studní, takže jsou bez zdroje pitné vody,“ uvedl starosta Rochlova Jiří Patera.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nedělní záplavy na Plzeňsku

V sobotu začalo intenzivně pršet kolem půl sedmé. „Byl to pořádný slejvák. Vodu nestačily pobírat ani kanály. Do obce se voda s bahnem valila ze dvou stran. Silnice zůstala někde až  půl metru pod vodou, silný proud ji na některých místech podemlel,“  popisoval starosta  první peripetie s velkou vodou. Ta se podle něho dostala do dvou domů, jedné chaty a truhlárny.

S živlem bojovali místní dobrovolní hasiči, bylo to ale nad jejich síly. Na pomoc si  nakonec museli přivolat profesionální jednotku. „Voda opadla někdy po deváté hodině,  v neděli jsme  se vrhli na úklid,“ pokračoval starosta.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lidem při povodni pomáhali hasiči.

Když už pracovní čety hlásily téměř hotovo, nebe se zatáhlo a začalo znovu intenzívně pršet. „A do hodiny se obcí zase valila voda. Naštěstí už jí neteklo tolik  jako v  sobotu. Přesto ale měli hasiči plné ruce práce. Takže nás teď čeká další úklid,“ uzavřel starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám