Hlavní obsah

Boj o ministerstva: ČSSD a ANO se po vnitru tahají o zahraničí

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co v sobotu soc. dem. ustoupila babišovcům a přepustila jim nejdůležitější vládní post, ministra financí, čeká obě strany další lítý boj o ministerstva. Ve hře jsou klíčové resorty vnitra a zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Andrej Babiš pak zaskočil v neděli předsedu soc. dem. Bohuslava Sobotku nominací šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky na vnitro. Sobotka podle informací Práva teď ve straně ujišťuje, že soc. dem. v žádném případě vnitro nepustí.

Ze stejného důvodu unikají ze soc. dem. informace, že kandidátem na ministra vnitra má být dosavadní stínový ministr dopravy Milan Chovanec, ještě nedávný „lánský pučista“.

Zdroj z vedení ANO v pondělí Právu řekl, že hnutí si sice stále nárokuje post ministra vnitra, ale je připraveno ho vyměnit za prestižní ministerstvo zahraničních věcí.

Stropnický nebo Zaorálek?

O řízení diplomacie má zájem poslanec Martin Stropnický, který v Tošovského úřednické vládě šéfoval kultuře a byl i velvyslancem ve Vatikánu. Veřejný tip na Ondráčku tak mohl být od Babiše spíš taktický tah, který měl Sobotku zaskočit.

Je tedy otázkou, zda Sobotka dokáže vyboxovat post šéfa diplomacie pro svého spojence a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, který o toto ministerstvo velmi stojí.

Picek nabídku dosud nedostal

„Byl bych rád, kdyby moje jméno v těch jednáních zůstalo,“ řekl Zaorálek v této souvislosti v sobotu novinářům. Spekuluje se však, že Zaorálek by se mohl stát aspoň vicepremiérem pro Evropu.

Podle informací Práva žádá ANO také školství pro bývalého rektora brněnské Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušku a místního rozvoje pro místopředsedkyni Věru Jourovou. Ta v resortu pracovala jako náměstkyně a musela odejít poté, co byla obviněna z korupce a později zproštěna viny. ANO má zájem také o životní prostředí a dopravu.

ČSSD by měla kromě premiérského křesla dostat zdravotnictví, průmysl a obchod, kulturu, obranu a spravedlnost.

Lze očekávat, že by zdravotnictví vedl šéf Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček, průmysl poslanec a exšéf téhož resortu Milan Urban, spravedlnost advokát a další Sobotkův spojenec Jiří Dienstbier a kulturu divadelník Ivan Krejčí. Všichni jsou členy Sobotkovy stínové vlády.

Podle informací Práva má šance na obranu dlouholetý člen branného výboru Sněmovny Antonín Seďa. Spekulovalo se, že by na obraně mohl pokračovat nestraník Vlastimil Picek. Ten ale Právu řekl, že nabídku nedostal.

Lidovcům jen dvě křesla?

Na lidovce připadnou zřejmě jen dvě ministerstva „Je otázka, zda by nebylo lepší, kdyby Pavel Bělobrádek dělal jen místopředsedu Sněmovny. Jeho nemoc (má roztroušenou sklerózu) mu totiž může komplikovat vedení resortu,“ řekl Právu jeden z vyjednavačů ANO.

Lidovci ale chtějí získat tři resorty. „To by bylo důstojné,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL Bělobrádek.

Připustil, že jedním z ministerstev, na kterém by mohl zasednout, je zemědělství. Zájem by měla strana i o resort práce a sociálních věcí, do jehož čela by mohl zasednout místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, který se sociální tematice dlouhodobě věnuje. Lidovecký ministr životního prostředí v Rusnokově vládě Tomáš Podivínský by rád ve funkci pokračoval.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský

Mládek do výboru

Sobotka uvedl, že budou chtít obsadit svými lidmi místa prvních náměstků na ministerstvech, která nepovedou: „Je naprosto přirozené, aby sociální demokracie tam, kde nebude mít ministra nominovaného z řad sociální demokracie, měla svého náměstka v silné pozici.“ Také šéf poslanecké frakce ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že jeho hnutí bude chtít náměstkovské pozice v resortech, které povedou partneři.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec hovoří s novináři po jednání grémia ČSSD, které 31. října 2013 řešilo krizovou vnitropolitickou situaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Urban (ČSSD)

Podle poslance soc. dem. Jaroslava Foldyny by bylo logické, kdyby jeho strana vedla rozpočtový výbor Sněmovny. Pak by v jeho vedení zasedl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, kterému zhasla naděje být ministrem financí.

Reklama

Související články

Prezident pověřil Sobotku jednáním o vládě

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek oficiálně pověřil předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku vyjednáváním o budoucí vládě. Novinářům to po jednání...

Výběr článků

Načítám