Hlavní obsah

Blažek odmítl nařčení z nezákonného jednání

Kandidát na ministra spravedlnosti v nové vládě Pavel Blažek (ODS) v úterý odmítl jakékoli nezákonnosti z dob svého dřívějšího působení na radnici Brno-střed. Na dotaz Práva uvedl, že ho policie z ničeho neobvinila a ani se ho nikdy neptala na kauzu údajného kupčení s brněnskými byty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Blažek (archivní foto)

Článek

Právě Blažek jako kandidát na ministra spravedlnosti jede ve středu dopoledne do Lán za prezidentem Milošem Zemanem představit svoji koncepci v čele úřadu. Server Aktuálně.cz přitom v úterý napsal, že Blažka nadále prověřují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a údajně ho podezírají z podílu na manipulacích s městskými byty a prostory v Brně.

Komfortní, živý dialog. Zeman s Baxou řešili priority a památkovou péči

Domácí

Případ odstartovala výpověď přítele politiků ODS Pavla Hubálka, který je ale sám obviněn za podvody s městskými byty. Policistům tvrdil, že byl článkem v systému řízeném politiky ODS, kteří nakládání s nemovitostmi ovlivňovali. Jeho hlavou byl podle Hubálka právě Blažek, který byl v úterý zvolen šéfem jihomoravské ODS.

Blažek: Tvrdí to trestně stíhaný člověk

„Jeden člověk tvrdí, že jsem řídil nějakou strukturu, a to je všechno. Navíc to tvrdí člověk, který je trestně stíhaný, a může si vykládat, co chce. Co s tím mám dělat?“ řekl v úterý Právu Blažek.

Rekordní kauce. Soud zabavil 150 milionů odsouzeného podnikatele Zadeha

Krimi

Upřesnil, že zhruba před rokem a půl byl ve věci podávat na policii vysvětlení. „Ptali se mě, jak ho (Hubálka) znám, a to je všechno. Nikdo se mě na žádné byty neptal. Je to hnusná hra,“ čílil se Blažek.

Ten už v minulosti resort spravedlnosti vedl, a to ve vládě Petra Nečase (ODS) v době od července 2012 do července 2013, kdy tento kabinet kvůli tzv. kauze Nagyová rezignoval.

„Když někdo napíše, že jsem z něčeho podezřelý, tak s tím nic neudělám. Nikdo mě neobvinil a nikdy neměli ani potvrzeno, že jde o Blažka, já vyšetřován ne­jsem. Navíc s nějakými byty nemám nic společného, vždyť jsem od roku 2012 v Praze,“ poznamenal Blažek s tím, že navíc na radnici Brno-střed nepůsobí v radě už od roku 2010. Právě rada přitom podle jeho slov rozhoduje o přidělování bytů.

Fiala: Za Blažkem není žádný stín, věřte mi

Domácí

„Naprosto odmítám, že bych dělal něco nezákonného. Navíc to trestní řízení se jmenuje Hubálek, a nikoli Blažek. Je to úplně neuvěřitelné,“ doplnil. Stejně tak odmítl, že by měl jakoukoli roli v trestní kauze Stoka, která se týká korupce a manipulací na radnici Brno-střed, tentokrát s veřejnými zakázkami.

Případ se odehrál v letech 2014 a 2018, kdy nejenže už Blažek nebyl v Brně, ale v Praze, a ODS byla v Brně v opozici. Hlavní postavou této kauzy je někdejší místostarosta a radní Brna-střed Jiří Švachula, který tam působil za hnutí ANO. Ve vedení radnice i brněnského magistrátu tehdy také bylo hnutí Žít Brno.

Bylo chybou mluvit s El-Talabanim, řekl na závěr Stoky obžalovaný Švachula

Krimi

V případu je obžalováno celkem jedenáct lidí a dvě firmy a už dospěl k soudu, kde by měl v příštích týdnech padnout rozsudek. Švachulovi navrhla státní zástupkyně čtrnáctiletý trest.

„Mé jméno během několikaletého trestního řízení vůbec nezaznělo a zaznít ani nemohlo,“ dodal k tomu Právu Blažek.

Výběr článků

Načítám