Hlavní obsah

Rekordní kauce. Soud zabavil 150 milionů odsouzeného podnikatele Zadeha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

O 150 milionů korun přišli přátelé a příbuzní podnikatele Shahrama Zadeha odsouzeného za obří daňový únik při obchodu s pohonnými hmotami. Zadeh byl propuštěn z vazby na rekordní kauci na začátku roku 2016, ovšem na svobodě dál pokračoval v páchání zločinu, skončil ve vazbě znovu a byl odsouzen za ovlivňování svědků, navíc dostal trest i za daňový únik.

Kauce podnikatele Zadeha propadla státuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Před několika dny byl Zadeh podmíněně propuštěn, v úterý pak Krajský soud v Brně rozhodl o propadnutí kauce státu.

Na Zadehovu svobodu se složilo šest lidí, nejvíce přispěla Zadehova manželka, která dala více jak 100 milionů korun. Kauce se týkala procesu, v němž podnikatel čelil obžalobě kvůli 2,5 miliardovému daňovému úniku, v němž figuroval s dalšími obžalovanými a byl souzen jako člen organizované zločinecké skupiny.

Odsouzený podnikatel Zadeh je podmínečně na svobodě

Krimi

Jenže na svobodě začal Zadeh s dalšími kumpány ovlivňovat daňový proces. Znovu proto skončil opět ve vazbě a u soudu dostal osmiletý trest. V daňové kauze před měsícem uzavřel dohodu se státním zástupcem a dostal 9 let, a navíc peněžitý trest 17,5 milionu korun. Právě peněžitý trest chtěl Zadeh uhradit z vrácené kauce.

„Nemám, jak jinak to zaplatit,“ řekl soudu podnikatel. Hlavní argument, proč by se měla kauce vrátit složitelům, byl podle Zadeha to, že se jim prý od soudu nedostalo dostatečného poučení, že pokud by páchal trestnou činnost, kauce může propadnout.

Paragrafy létaly, chybné převody měn. Dohodu Zadeha s žalobcem zhatily písařské chyby

Krimi

„Kdybych to věděl, peníze bych na to nedal. Byl jsem dezinformován. Pan Zadeh je konečně u své rodiny, kam patří, ale já jsem se dostal do situace, za kterou nemohu. Trvám na tom, že jsem nebyl řádně poučen o tom, kdy může kauce propadnout,“ tvrdil u soudu jeden ze složitelů, který přispěl 17 miliony korun.

Foto: Právo

Kauce podnikatele Zadeha propadla státu

Předseda senátu Aleš Novotný, který soudil i velkou daňovou kauci, neměl pochyb o tom, že rekordní kauce propadne státu. „Obžalovaný byl propuštěn z vazby na svobodu za přijetí peněžité záruky a zopakoval trestný čin. Jeho představu, že ze všeho vybruslí co nejlevněji, nebude soud akceptovat,“ zdůraznil soudce Novotný.

Kauce za Zadeha možná propadne státu

Krimi

Soudce prohlásil, že s trestem, který si Zadeh dojednal se státním zastupitelstvím, nebyl spokojen.

„Nakonec jsme ho akceptovali. Ale to, že chce peníze z kauce použít na úhradu peněžitého trestu, to soud akceptovat nemůže. Mohu chápat rozhořčení složitelů, pokud byli vmanipulováni do něčeho, co v dobré víře udělali. Ale kdyby obžalovaný neudělal to, čeho se dopustil, tak tu dnes nemusíme být. Odpovědnost padá na jeho chování,“ uzavřel Novotný.

Verdikt soudu ještě není pravomocný, Zadeh i jediný přítomný složitel si proti němu na místě podali stížnost. Případ tak posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud schválil Zadehovu dohodu v daňové kauze

Až napodruhé v pátek Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových...

Výběr článků

Načítám