Hlavní obsah

Blatný: Operátoři poslali víc SMS než na silvestra

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští mobilní operátoři zaznamenali podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pátek při spuštění registračního systému k očkování větší nápor na SMS než na silvestra. Těch s ověřovacími PIN kódy k registraci k očkování poslali 300 000. Operátoři ovšem uvedli, že na silvestra poslali například letos 8,3 milionu zpráv. Ověřovací SMS fungují navíc v jiném režimu než zprávy mezi jednotlivými uživateli.

Foto: Novinky

PIN pro přístup k registraci na očkování

Článek

„Srovnejte si to s tím, co probíhá například v průběhu silvestra a podobně. Tato zátěž je ještě větší,” komentoval Blatný situaci z pátečního rána, kdy někteří lidé dlouho čekali na ověřovací SMS s PIN kódem. Vyšlo najevo, že nikdo z vlády neřešil s operátory potřebné navýšení kapacity pro provoz potvrzovacích SMS zpráv v dostatečné době před spuštěním systému.

Operátoři o ověřovacích SMS k očkování nevěděli

Domácí

Srovnání počtu poslaných SMS zpráv se silvestrovským provozem přitom ani zdaleka nesedí. Například operátor O2 po silvestru uvedl, že poslední den v roce poslal jen mezi 14. a 15. hodinou 698 078 SMS zpráv. Číslo za tuto hodinu je od tohoto jednoho operátora více než dvakrát větší než počet poslaných SMS s PIN k registraci od všech tří operátorů dohromady během pátečního dopoledne. Za nejvytíženější minutu jich pak O2 poslal 16 718, což odpovídá 278 SMS za sekundu.

Operátor T-Mobile uvedl, že hodinu po půlnoci prošlo jeho sítí přes jeden milion SMS.

Navíc tzv. potvrzovací SMS jsou považovány za prioritní a jsou doručovány v jiném systému než běžné SMS, u nichž je příjemci a odesílateli většinou jedno, jestli je dostane do pěti vteřin nebo do půl minuty. Tématu se Novinky.cz budou věnovat v dalším článku.

V pátek po otevření registrace chodily potvrzovací SMS rychlostí 20 zpráv za sekundu, lidé tak na ně čekali příliš dlouho. Pak se třeba dozvěděli, že platnost dokumentu, kam měli PIN zadat, už vypršela.

Celkem během dopoledne operátoři rozeslali 300 000 SMS s PIN k registraci, zaregistrovalo se asi 78 000 lidí. Mnozí totiž kvůli prodlevám zkoušeli registraci opakovaně. Mezitím jim dorazil původní PIN, který už ovšem logicky na novou registraci nefungoval.

Jak jsem hodinu a 37 minut registroval matku k očkování

Domácí

To, že operátoři museli v pátek posílat tolik zpráv jako na silvestra, zmínil i premiér Andrej Babiš. Zda s operátory navýšení kapacity někdo řešil, prý neví. Operátoři řekli, že se o posílání SMS s registračními kódy dozvěděli až hodinu po spuštění systému.

„Nemyslím si, že by se dalo říct, že o tom někdo nevěděl nebo na to nebyl připraven,” řekl Blatný ke kritice mobilních operátorů, že o očekávaném náporu SMS nevěděli. „Vláda nemůže říci, že operátoři mají navýšit kapacity,” dodal.

Operátoři o ověřovacích SMS k očkování nevěděli

Domácí

U operátorů tuto službu pro stát zajišťuje společnost ATS. „Rychlost odesílání má ATS takovou, jakou si u operátorů objednal,” reagoval výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. V průběhu dopoledne se řešilo navýšení kapacity posílání SMS a operátoři ji zvýšili na 50 SMS za sekundu z původních 20.

Reklama

Výběr článků

Načítám