Hlavní obsah

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místo dalších plošných restrikcí navrhuje nyní ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jako recept pro boj s koronavirem uvědomělý přístup lidí. Plošná opatření podle něj totiž nemohou fungovat, pokud je občané nedodržují. Sdělil to ve středu na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Plošná opatření nefungují, pokud nejsou dodržovaná na individuální úrovni. Myslíme si, že řešením je uvědomělý přístup každého z nás, místo nějakých dalších plošných restrikcí,” sdělil ve středu ministr Blatný.

Blatný nevyloučil uzavření dalších regionů

Domácí

V posledních dnech pak probíhala řada jednání o tom, jak opatření upravit, aby byla právě efektivnější. „Můžeme nastavit jakkoliv silná opatření chceme, ale ve chvíli, kdy nejsou dodržována, je úkolem nás všech najít způsob, jak se k tomu dodržování vrátit,” vysvětlil ministr.

Havlíček navrhne otevření obchodů od 22. února

Koronavirus

Mluví se tak často například o otevírání obchodů či škol za přísných epidemiologických podmínek. Část opozice prosazuje také otevření některých služeb, jako jsou například kadeřnictví. Navrhuje také testování v továrnách. Motivovat chce lépe lidi i k tomu, aby chodili do karantény.

Musíme se spolehnout na lidi 

„Jednáme s expertními skupinami, opozicí i Sněmovnou o tom, jakým způsobem dosáhnout stabilizace situace bez dalších restriktivních opatření. Jedinou možností je spolehnout se na to, že lidé, kteří mohou o sobě rozhodovat, se rozhodnou správně,” přiblížil šéf resortu zdravotnictví.

Spolu s tím ale Blatný zopakoval, že situace není dobrá. Nemocnice se stále potýkají s vysokým počtem hospitalizovaných a s nedostatkem personálu. Nelze také poskytovat péči všem, kteří by to potřebovali.

Babiš: Virus mutuje a je to zabiják. Chraňte se

Domácí

Postupně převládá také britská mutace, která je nakažlivější. V nejpostiženějších regionech se vyskytuje ve zhruba 80 procentech pozitivních vzorků. Celostátně ji odborníci evidují asi ve 40 procentech, sdělil ministr.

Může se tak podle Blatného stát, že do dvou nebo tří týdnů bude situace v celé zemi stejně vážná jako nyní v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které jsou nyní zavřené. Dojít by tak mohlo i k uzavření dalších regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám