Hlavní obsah

Blatný chystá pracovní povinnost i pro středoškoláky

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek při interpelacích prohlásil, že spolu s ministerstvem školství připravuje pracovní povinnost v souvislosti s epidemií koronaviru i pro středoškoláky a vysokoškoláky z určitých oborů. Rozhodnout by se mělo v pátek.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Po dohodě s vedením vysokých škol a ministrem školství připravujeme pracovní povinnost pro studenty. Snažíme se to dělat citlivě. Vyhnout se tomu nejde ani u studentů středních a vysokých škol v příslušných oborech,” uvedl ministr Blatný. Věkové omezení u středoškoláků neupřesnil.

Změnu by podle něj měl kabinet projednat v pátek. Vláda zasedne ve 12 hodin.

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Domácí

Povinnost by měla pomoci vyřešit situaci v nemocnicích, kam stále přibývají další a další pacienti a kde kromě lůžek chybí i personál. Ke čtvrtečnímu ránu ministerstvo evidovalo přes 8000 hositaizovaných pacientů s covidem.

„Situace je stále závažná, i nadále trvá komunitní přenos. Plyne z toho extrémní riziko pro zátěž zdravotního systému,” uvedl Blatný ve Sněmovně.  

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru zatím dvakrát, působili především jako pomocný zdravotnický personál.

Už se na to nemůžou jen dívat. Bavorsko a Sasko nabízejí Česku testy, vakcíny i lůžka

Evropa

Od středy již platí pracovní povinnost pro ambulantní personál. Ten má pomoci s covidovými pacienty, kteří jsou v lehčím stavu. Povinnost se nevztahuje na lékaře v první linii, jako jsou praktiční lékaři či gynekologové.

Kvůli nedostatku nemocničních kapacit vyhlásil v úterý Pardubický kraj stav hromadného postižení osob. Následně se přidaly i další nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám