Hlavní obsah

Bendl viní ze lží ČSSD, ta na oplátku Bendla

– PRAHA
Právo, luk, trj

Předvolební kampaň ve středních Čechách vstupuje do peprné fáze. V pondělí se o to postaral středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl, když se pokusil rozbít argumenty politické konkurence, když představil text „Deset lží Davida Ratha a kampaně ČSSD“. Podle šéfa středočeské sociální demokracie Richarda Dolejše lže ale sám Bendl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Středočeský hejtman Petr Bendl

Článek

Bendl vzal předvolební materiály, které ČSSD distribuuje 1,2 miliónu Středočechů do schránek a označil je za špínu a negativní kampaň, s jakou se ještě nesetkal. „Z toho je člověku opravdu na zvracení,“ řekl novinářům. Před objektivy zahodil volební materiály ČSSD do koše. „Zlo vždycky plodilo zlo a lež jenom lež,“ dodal Bendl.

Svému soupeři v boji o hejtmanský post Davidu Rathovi hodlá věnovat diplom a figurku sedmilháře, ČSSD podle něho prezentuje střední Čechy jako spálenou zemi. Bendl zopakoval, že v příští krajské koalici by byl jen se slušnými lidmi a vyloučil, že by v ní seděl s Rathem a KSČM. Dolejš za sedmilháře označil naopak Bendla.

Z Bendla by prý mohl být kůl v plotě

„Narozdíl od Petra Bendla je pro mě David Rath slušný člověk a nechápu, kde hejtman bere takové sebevědomí, že kádruje jednotlivé členy sociální demokracie,“ řekl Právu Dolejš a zopakoval, že středočeská „ČSSD do koalice s ODS nepůjde“.

Jeho jmenovec, místopředseda KSČM Jiří Dolejš se pro Právo podivil, že Bendl nechce spolupracovat s významnými stranami. „Aby z něj tedy nakonec nebyl kůl v plotě a nezůstala mu menšinová opoziční role,“ poznamenal Dolejš.

„Nemocnice neprodáme,“ tvrdí hejtman

ČSSD podle Bendla lže, když tvrdí, že krajské volby jsou referendem o vládě, protože o té zastupitelé nerozhodují. „Sám první místopředseda ODS Pavel Bém hovoří o tom, že ztráta hejtmanských postů bude znamenat pád Mirka Topolánka čili pád vlády,“ divil se soc. dem. Dolejš a dodal: „Nedávno se hejtman Bendl naoko distancoval od své vlády, teď se distancuje od volebního programu, a obavám se, aby nám zítra nezačal tvrdit, že osm let byl hejtmanem někdo jiný.“

Za jinou lež Bendl označil slogan ČSSD, která chce zabránit „záměru ODS privatizovat domovy důchodců“. „Nic takového ODS nikdy neprezentovala,“ řekl Bendl.

Dolejš ale namítl, že krajská rada ODS a KDU-ČSL navrhla zastupitelstvu převod domovů důchodců obcím bez souvisejících prostředků a pro případ, že by obce odmítly, což se stalo, chtěla domovy převést na Arcidiecézní charitu Praha. „Je to jasná privatizace, protože by to šlo mimo veřejný sektor,“ opáčil Dolejš s tím, že záměr nevyšel, protože se mu vzepřela část starostů z ODS.

ČSSD dle Bendla šíří poplašné zprávy

Bendl popírá, že by chtěl prodávat další krajské nemocnice, a odmítá výtky, že prodej dosavadních byl netransparentní. Za lež označil heslo, že ČSSD zruší v kraji poplatky ve zdravotnictví. „Je to kompetence parlamentu,“ argumentoval Bendl. Proti tvrzení, že ODS zrušila všechny druhy zdravotnických pohotovostí uvedl fakt, že v kraji jsou na 16 místech a zubařská pohotovost je v Mladé Boleslavi.

„V kampani před minulými volbami popřel tvrzení, že se chystá privatizace nemocnic a obvinil ČSSD, že šíří poplašnou zprávu. Po volbách deset malých nemocnic prodal. Teď je to podobné obelhávání voličů, jako před čtyřmi lety,“ shrnul Dolejš.

Lží je podle Bendla tvrzení ČSSD, že ODS přeplnila obce a města kamióny. Sám totiž v roce 2006 protestoval proti zavedení elektronického mýtného, které přivedlo kamióny na silnice nižších tříd. Podle ČSSD se ale hejtman měl zasadit o zákazy vjezdu kamiónů na tyto silnice, ale neudělal nic.

Deset lží Davida Ratha a kampaně ČSSD podle Petra Bendla (ODS)
1. ČSSD zabrání záměru ODS privatizovat domovy důchodců.
Bendl: ODS nikdy takový záměr neměla.
Dolejš (ČSSD): Rada navrhla zastupitelstvu převod na Arcidiecézní charitu Praha.
2. Prodej nemocnic je v režii ODS krádež století.
Bendl: Nedošlo k prodeji pod cenou, jak tvrdí ČSSD.
Dolejš: Byly prodány vysoko pod cenou.
3. Volební účastí zamezíte ODS v prodeji dalších nemocnic.
Bendl: ODS nemá v úmyslu prodávat oblastní nemocnice, jiné již kraj nevlastní.
Dolejš: Prodej dalších nemocnic se připravuje.
4. Volbou ČSSD zrušíte poplatky ve zdravotnictví.
Bendl: Je to kompetence parlamentu.
ČSSD: Kraj by v zařízeních, které zřizuje, platil poplatky ze svého rozpočtu.
5. ODS zrušila všechny druhy zdravotnických pohotovostí v kraji.
Bendl: Je jich v kraji 16.
Dolejš: Převážná část pohotovostí byla zrušena.
6. ODS přeplnila obce a města kamióny.
Bendl: Byl jsem proti zavedení elektronického mýtnému na silnicích I. třídy.
Dolejš: Hejtman dva roky nepožádal o zákazové značky na silnicích nižších tříd, ačkoli je to jeho kompetence.
7. ODS hodila venkov přes palubu.
Bendl: Letos šlo obcím půl miliardy korun, v minulých letech podobné částky.
Dolejš: Nejsou prostředky na obnovu škol, školek, hasičských zbrojnic i komunikací.
8. Prodej středočeských nemocnic vede ke zhoršení dostupnosti zdravotnické péče.
Bendl: Žádná z privatizovaných nemocnic nebyla uzavřena.
ČSSD: Omezuje se zdravotní péče.
9. ODS chce udělat ze sanitek taxíky.
Bendl: Nechce.
ČSSD: Chce.
10. Volby jsou referendem o vládě.
Bendl: Skutečně nejsou.
Dolejš: Prohra ODS může vést k pádu premiéra Topolánka.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE CHAT: Středočeský hejtman Petr Bendl

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl v pátek od 14 hodin středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl. Ten se v nadcházejících krajských volbách...

Výběr článků

Načítám