Hlavní obsah

Bém se při cestě k vrcholu zdržel kvůli čínským sportovcům

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražského primátora Pavala Béma (ODS) zdržela při cestě na vrchol Mount Everest štafeta čínských sportovců. Původně totiž jeho česko-slovenská expedice chtěla vystoupit na horu z území Tibetu ovládaného Čínou, tamní pohraniční stráž ale expedici nepustila přes hranice. "Přístup k severní stěně je přibližně na měsíc omezen na žádost čínského horolezeckého svazu," řekl Právu mluvčí čínské ambasády Zhou Qian.

Článek

Čínští horolezci se totiž podle něj právě v těchto dnech připravují na trénink olympijské štafety. Jak Právu potvrdilo i několik horolezců, květen je pro dobývání hory optimální. Podle čínské ambasády budou právě v příštím měsíci, kdy chce vrcholu dosáhnout i Bém, na severní stěně trénovat Číňané.

"Olympijský oheň se bude příští rok předávat právě na vrcholu střechy světa," poznamenal Zhou Qian. Bémova expedice se musela z hranice s Čínou vrátit do základního tábora v Nepálu. Jiní evropští horolezci, které úřady do Tibetu vpustili, hovořili o tom, že česko-slovenská expedice byla na "černé listině".

Bémovi se vymstila kritika Číny

To by odpovídalo politickým postojům Béma, který Čínu několikrát kritizoval v souvislosti s lidskými právy a pravidelně také podporoval akce na podporu nezávislosti Tibetu včetně každoročního vyvěšování tibetské vlajky.

V podobném duchu se také vyjádřil Bém krátce poté, co byla expedice odmítnuta. "Čína mě nepřekvapila, ale můj vztah k Tibetu to nijak nezmění," vzkázal primátor z Himálaje. Ambasáda ale tvrdí, že s politikou nemá zákaz nic společného, Bém prý zastupitelský úřad vůbec neoslovil.

"Pan primátor si nepodal žádost u nás, ale až na místě, kdyby si vše vyřídil s předstihem, do Tibetu by mohl stejně jako někteří jiní horolezci," dodal mluvčí ambasády.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínský zákaz Béma od Everestu neodradil

Expedice na Mount Everest, které se spolu s pěticí českých a slovenských horolezců účastní i pražský primátor Pavel Bém (ODS), se v neděli vydala ke zdolání...

Výběr článků

Načítám