Hlavní obsah

Horolezec, který má doprovázet Béma na Everest, o tom neví

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Himálajská expedice, které se vedle českých a slovenských horolezců má účastnit i pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém, vyráží na zdolání nejvyšší hory světa, Mount Everestu, již tuto sobotu. Podle primátora jde o prověřený šestičlenný tým, v kterém se všichni navzájem znají a nejeden obtížný výstup spolu už zdolali.

Článek

Jak řekl v úterý Bém Právu, jedním z účastníků expedice má být také známý slovenský horolezec Vlado Zboja, který má již s Everestem zkušenosti. Ten byl ale v úterý dotazem Práva zaskočen. Na otázku, zda se uvedené expedice zúčastní, odpověděl: "Máte velmi špatné informace, mne se to netýka."

O expedici neví ani svaz

Ani na Slovenském horolezeckém svazu nic o chystané expedici do Himálají nevěděli. Podle jednoho z jeho funkcionářů může jít o soukromou a zřejmě komerční akci, která přes svaz nejde, o žádných slovenských účastnících expedice svaz neví.

Podle Béma však žádná tajemství neexistují, je to prostě kvůli tomu, že se účastníci expedice dohodli, že budou celou věc držet co nejvíce pod pokličkou.

"Chtějí mít klid na přípravu, jsou to sportovci, a ne politici, takže nechtějí, aby se o ně zajímala média, nebo se nějak kolem toho spekulovalo," řekl Právu Bém s tím, že další jména proto nebude uvádět.

Budete se divit, vzkazuje Bém

"Já bohužel klid nemám, ale zato si můžu sám, protože jsem v politice," dodal primátor. Ten čelí stále, jen několik dní před odjezdem, řadě dotazů a spekulací v médiích, včetně nařčení bulvárního tisku, že místo za sportem se chystá za léčením. To Bém kategoricky odmítá a kritikům vzkazuje, že se budou ještě divit..

"Počkejte si prvních pár dnů po našem odletu do Kathmándu a uvidíte fotky z Tibetu, base campu, a když to dobře dopadne, tak později i vrcholové foto, kde pak poznáte i Vlada Zboju," řekl Právu Bém s tím, že se už těší na čerstvý horský vzduch a himálajský klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám