Hlavní obsah

Bartík stáhl z internetu informaci o Zemanově údajné rakovině

• Aktualizováno

Brněnský komunální politik Svatopluk Bartík deaktivoval na svém facebookovém profilu informaci o neutěšeném zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Podle svých slov nečekal, že zpráva o rakovině prezidenta vyvolá takovou vlnu negativních emocí. Hrad na Bartíka podal trestní oznámení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský politik Svatopluk Bartík na archivním snímku

Článek

„Nečekal jsem, že moje úterní informace vyvolá nejen takovou bouři, ale zejména takovou vlnu negativních emocí směřujících jak na mne, tak na prezidenta. Proto svůj pondělní post nyní deaktivuji,” napsal Bartík.

Ten v úterním příspěvku napsal, že Zeman trpí rakovinou s metastázami a předpokládaná doba dožití je mezi sedmi a třemi měsíci. Doplnil, že zdroj své informace „z pochopitelných důvodů“ nezveřejní.

Foto: Facebookový profil Svatopluka Bartíka

Příspěvek Svatopluka Bartíka o zdravotním stavu Miloše Zemana.

O rozšíření zprávy se postaral mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který ji spolu s dementi zveřejnil na twitterovém účtu, skrze nějž často informuje.

Hrad následně podal žalobu a trestní oznámení. Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš také oznámil, že „současný zdravotní stav pana prezidenta po kontrolních, klinických i laboratorních vyšetřeních v žádném případě nepotvrzuje lživé informace o jeho vážném zdravotním stavu”. [celá zpráva]

Prezident se netají tím, že trpí neuropatií dolních končetin. Za posledních pár měsíců také značně zhubl. Z Hradu však od léta zní, že je zdravotně v pořádku a ke snížení hmotnosti došlo úpravou jídelníčku.

Bartík uvedl, že je přesvědčen, že „veřejnost má zásadní právo znát zdravotní stav nejvyššího ústavního činitele, zvláště je-li i nám laikům zřejmé, že není vůbec v pořádku a dotyčný o svém zdraví neříká pravdu”.

K tomu, zda zdroj, na nějž se dříve odvolával, skutečně existuje, neuvedl v nové zprávě nic.

Právo se Svatopluka Bartíka opakovaně pokusilo kontaktovat, aby se ke své zprávě na téma prezidentova zdraví vyjádřil podrobněji, ale dlouho neúspěšně. Odpověděl až na písemný vzkaz. Uvedl však pouze, že vše, co k věci chtěl říci, již napsal na svém profilu na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám