Hlavní obsah

Bakala porušil smlouvu, byty měl nabídnout přednostně nájemníkům, tvrdí finančník

Právo, plk, Iž

Nájemníci bývalých bytů OKD mají přednostní právo na jejich koupi. Na základě smlouvy mezi Fondem národního majetku ČR (FNM) a společností Karbon Invest z roku 2004 to alespoň tvrdí finanční skupina Arca Capital, která vlastní asi dvě procenta společnosti New World Resources (NWR), vlastníka OKD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Byty vlastní od loňského podzimu Fondy Bydlení 2 Sarl, které je získaly od miliardáře Zdeňka Bakaly prostřednictvím mateřské investiční společnosti Round Hill Capital. Bakala však měl byty podle smlouvy mezi FNM a Karbon Investem nabídnout nejprve jejich nájemníkům.

Smlouva z 16. září 2004 o prodeji zbývajícího podílu státu ve společnosti OKD prý totiž mimo jiné upravuje povinnosti v souvislosti s byty OKD.

„Podle našeho názoru společnost Karbon Invest a každý její právní nástupce mají dle smlouvy povinnost zajistit, že v případě prodeje bytů OKD bude jejich nájemcům přednostně učiněna nabídka k odkupu bytů OKD za zvýhodněnou cenu,“ upozornil zakladatel Arky Capital Pavol Krúpa.

Porušili smlouvu?

Krúpa dodal, že povinnosti přednostního odkupu nájemců za zvýhodněných podmínek odpovídá i usnesení vlády, které kabinet přijal den před uzavřením dohody. „Z něj vyplývá, že vláda žádala, aby smlouva vylučovala možnost bytový fond OKD prodat jiným osobám než nájemcům.“

Přibližně 43 tisíc bytů vlastnila do loňska firma RPG Byty, největší soukromý poskytovatel nájemního bydlení v Česku. Tu prostřednictvím CERCL Mining ovládal miliardář Zdeněk Bakala. Počátkem srpna 2015 ale mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital oznámila, že novým vlastníkem RPG Byty se stala ona.

Pár týdnů nato je přenechala své dceřiné společnosti z Lucemburska Fondy Bydlení 2 Sarl. „Fondy Bydlení 2 Sarl v Lucembursku a k tomu korespondující Fondy Bydlení 1 a Fondy Bydlení 1 Services v České republice jsou nově založené společnosti za účelem nákupu společnosti RPG Byty a RPG Služby,“ vysvětlil tehdy Jiří Reichl, mluvčí Round Hill Capital pro ČR.

„Ani korunu“

„Dle smlouvy měly být byty OKD nabídnuty nájemcům za zvýhodněnou cenu. Vzhledem k tomu, že jim přednostní nabídka učiněna nebyla, lze dokázat, že došlo k porušení smlouvy uzavřené mezi FNM a společností Karbon Invest, z čehož mohla vzniknout nájemcům bytů škoda,“ míní finančník Krúpa.

Fondy Bydlení 2 podle něj koupily byty za aktuální tržní cenu, která byla výrazně vyšší než zvýhodněné částky, za něž měly být nabídnuty nájemníkům.

„Domníváme se proto, že rozdíl mezi výší transakce při prodeji bytů OKD společnosti Fondy Bydleni 2 a zvýhodněnou částkou, na kterou mají nájemníci právo, je možný kvůli porušení podmínek smlouvy soudní cestou vymoci,“ poukázal.

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v Tanvaldu tvrdě opřel do podnikatele Zdeňka Bakaly v souvislosti s jeho odchodem z OKD.

„Pan Bakala je zloděj a podvodník. Stát by mu neměl dát ani korunu, ale spíše by měl peníze vymáhat po panu Bakalovi,“ uvedl Zeman na dotaz z publika v místním kině. „Když ukradnete deset tisíc, jste ve vězení, když deset miliard, jste na svobodě,“ dodal.

Ústup manažerů?

Prezident připomněl, že před dvěma lety získal Bakala na dividendách šest miliard, ale do rezervního fondu nepřevedl nic.

Informace, které dnes sdělí vrcholní manažeři těžební společnosti OKD, rozhodnou, zda odboráři rozšíří stávkovou pohotovost z Dolu Paskov na provozy v celé firmě. Právu to po jednání s vedením OKD řekl ve čtvrtek předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

„Dostali jsme nové informace, které chceme potvrdit,“ odpověděl Pytlík na dotaz, s čím odboráři ze schůzky s manažery těžební firmy odešli. Výkonný ředitel Dale Ekmark a spol. se má zúčastnit pátečního sněmu hornických odborů OKD a vše odborářům vysvětlit.

„Přepokládám, že ustoupili od radikálních řešení Dolů Lazy a Darkov,“ uvedl šéf hornických odborů. Pokud se podle něj takové informace potvrdí, tak odboráři stávkovou pohotovost pro celou firmu zřejmě nevyhlásí.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám