Hlavní obsah

Bakala morálně selhal, shodují se Sobotka a Babiš

Praha

Za morální selhání podnikatele Zdeňka Bakaly označili ve čtvrtek shodně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO) prodej bývalých bytů OKD mezinárodní investiční společnosti navzdory veřejnému příslibu přednostního prodeje stávajícím nájemníkům. Babiš se nicméně tentokrát shodl i se svým hlavním rivalem Miroslavem Kalouskem (TOP 09), když díl odpovědnosti přisuzuje i tehdejší vládě, v níž seděl i Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání," poznamenal Sobotka k tomu, že firma RPG Byty, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR a Bakala ji spoluvlastní, odprodala mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital více než 43 000 bývalých hornických bytů OKD v Moravskoslezském kraji.

Podle Sobotky je zřejmé, že Bakala "definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům".

Dodal, že prodej bytů mimo struktury spojené s OKD není podle jeho názoru "v souladu se záměrem smlouvy uzavřené při doprivatizaci minoritního státního podílu v OKD", která počítala s předkupním právem nájemníků.

Podvod na nájemníky, prohlásil Babiš

„Na nájemníky a nejen na ně to byl podvod při privatizaci. Způsob a provedení privatizace OKD zásadním způsobem poškodilo celý region. Dnes už s tím, bojím se, nejde nic dělat. Stát měl možnost od privatizace později odstoupit, ale neudělal to. Prodejem jiné firmě pan Bakala maskuje své morální selhání,“ řekl Právu vicepremiér Babiš.

„Je otázkou, jestli prodejem společnosti nedošlo k porušení předkupního práva nájemníků, které bylo poskytnuto při doprivatizaci. Budeme zkoumat možnost právní obrany. Problém je, že celá smlouva byla formulována velmi nevýhodně pro stát, za což nese odpovědnost tehdejší vláda,“ dodal.

Ve vládě, která pomohla Bakalovi OKD privatizovat, seděl jako ministr financí i dnešní premiér a Babišův koaliční partner Sobotka. Na jeho díl odpovědnosti poukázal také Kalousek, který se jinak s Babišem shodne na máločem.

„Upozorňoval jsem na to, že Bohuslav Sobotka to prodal, a tenkrát všichni v Severomoravském kraji jásali, jak je to úžasně sociálně citlivé, protože ti horníci byty dostanou za několik málo korun. Ať pan premiér dnes řekne, jestli to byl dopředu domluvený podvod, anebo jestli i jeho podvedl pan Bakala,“ žádá Kalousek. [celá zpráva]

"Celou transakci je nutno posoudit i v kontextu rozhodnutí arbitráží, které byly v uplynulých letech na základě privatizační smlouvy vedeny mezi ministerstvem financí a společností RPG," uvedl k okolnostem privatizace Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám