Hlavní obsah

Babochlapi a autentický ženský. Uchazeči o Hrad se přeli o kvótách

Právo, Jan Rovenský
Praha

Měly by být ženy v řídících funkcích v podnicích zastoupeny na základě kvót, jak navrhuje Evropská komise? Prezidentští kandidáti, kteří v pátek debatovali s občany v jednacím sále bývalého Federálního shromáždění v Praze, jsou proti. Mezi Milošem Zemanem a Vladimírem Franzem se dokonce strhla slovní potyčka o něžnosti něžného pohlaví. A Vladimír Dlouhý zase v debatě poznamenal, že v Česku žijí „autentický ženský“.

Debata prezidentských kandidátůVideo: Novinky

 
Článek

Franz uvedl, že by dějiny mohly vypadat jinak, kdyby se místo patriarchátu prosadil matriarchát. Podle něj ženy nejsou tak soutěživé jako muži a jsou vůbec něžnější.

„Je otázka, zda postavení žen vyřeší kvóty. Myslím si, že ženy nemusejí být stanoveny jako nějaký druh. Naše společnost mnohé zanedbává a má pocit, že to musí nahradit korektností,“ prohlásil s tím, že na olympijských hrách se objevují jako první lidé s jinou barvou pleti či lidé na vozíčcích. „Jako by tím dávala společnost najevo, že pak je vše v pořádku. Je otázka, zda to není zástěrka,“ dodal.

Na Franzova slova reagoval Zeman a nařkl ho, že vůbec nezná dějiny. Podle něj političky nejsou jen laskavé. „Co Alžběta anglická přezdívaná krvavá, Kateřina Veliká, Marie Terezie, Indíra Gándhíová či Margaret Thatcherová?“ tázal se Zeman, který kvóty jedním dechem označil za „nesmysl a pitomost“.

Franz na to reagoval slovy, že Zeman vyjmenoval tomu, co se na Moravě říká „babochlapi“. Zeman ho proto vyzval, aby jmenoval jednu ženu, která by své zemi přinesla mír. Franz nic neřekl, zaskočil za něj však Dlouhý, který zmínil někdejší irskou prezidentku Mary Robinsonovou.

Zeman se dál ohradil proti jakýmkoli pokusům EU zasahovat do záležitostí, které se týkají odlišností jednotlivých států. „Nesvazujme Evropu do jedné svěrací kazajky norem, které jsou v lepším případě směšné a v horším škodlivé. Nechci, aby se lidem stalo to, co mě před sedmi lety, kdy jsem přestal pít Becherovku, protože evropská norma v ní zvýšila obsah cukru,“ uvedl.

„V USA, když otevřu ženě dveře, málem dostanu pěstí“

Proti ženským kvótám a proti pozitivní diskriminaci vůbec se vyslovil Dlouhý. Podle něj je otázka, zda to nepovede ke zhoršení postavení žen. Dodal, že i navzdory těžkým rokům komunismu, kdy byl život pro ženy „strašný“, na tom česká společnost není zle.

„Když vidím zhýčkanou společnost v západní Evropě a USA, tak se mi zdá, že ženský u nás jsou nějaký autentičtější,“ řekl Dlouhý.

Jana Bobošíková prohlásila, že představa ženských kvót je pro ni urážlivá. „Pokud žena chce, tak si vydobude své místo ve společnosti. Kvóty jsou sociální inženýrství, které znevažuje ženy. A kvóty prosazují ty, které si na nich postavily kariéru,“ prohlásila.

Přemysl Sobotka také s kvótami nesouhlasil. „Pohlaví nemůže mít přednost před schopnostmi. V USA, když dám přednost ženě, tak pomalu dostanu pěstí mezi oči. Jsem rád, že to zde ženy přijímají,“ přiznal.

Podle Táni Fischerové na tom ženy v ČR nejsou moc dobře, jelikož první propadají sociálním sítem či hůř získávají zaměstnání. „Jsem spíše opatrná vůči kvótám a pro funkci by měla platit odbornost. Ale kvóty jsou dobré pro nastartování určitého procesu jako v severských zemích. Raději bych brala, aby se ženy dostaly nahoru bez kvót,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám